Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska NIO inleda provbrytning

Nordic Iron Ore, NIO har nyligen sökt tillstånd att tömma dagbrottet i Blötberget och nu inleds samråd inför provbrytningen av 35 000 ton malm under dagbrottet intill det som kallas Guldkannan.

Guldkannan bröts på cirka 70 000 ton malm under 1970-talet och NIO har under de senaste årens undersökningar hittat en malm under Guldkannan med Blötbergsmalmens egenskaper. Den vill man nu provbryta för ett anrikningsprojekt som kommer att ge underlag för den kommande fullskaliga brytningen av Ludvika gruvor.

NIO beräknar att provbrytningen kommer att pågå under ett till tre års tid.

På kartan syns planen (i rött) att driva en ny snedbana ned till 138 metersnivån från den nya ovanjordsanläggningen med bodar, krossar, sovringsverk och upplag nordöst om Främundtjärnen mellan Blötberget och Gonäs. På 42 metersnivån finns en befintlig gammal undersökningsort som man ska använda för provbrytningen.

En mindre provbrytning kommer också att ske ovan jord i det befintliga dagbrottet som kallas Guldkannan där också en etablering ovan jord kommer att ske med arbetsbodar och reningsanläggningar av gruvvattnet.

Totalt bedömer man att det finns ett provbrytningstonnage på 200 000 ton där 35 000 ska anrikas till högklassig järnmalmsprodukt och resterna av gråberget och från drivningen av snedbanan ska användas för kommande anläggningsarbeten ovan jord.

NIO bedömer att provbrytningen inte kan bära kostnaderna för ett anrikningsverk utan man ska undersöka om ett externt verk kan anlitas.

Ett första samråd om provbrytningen kommer att ske med kommunen och länsstyrelsen den 12 november.