Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska det gå som en dans igen

Smedjebackens folkdanslag har "legat i träda" ett antal år nu, men nu tas första steget mot ny verksamhet.
Söndag 23 september startar nämligen en kurs för barn i gamla sång- och danslekar.

– Barn från fem år och uppåt riktar sig det här till, säger Kristina Bjerndal, vice ordförande i Norrbärke hembygdsförening som upplåter samlingslokalen Bystugan, tidigare känd som IOGT:s loge, för verksamheten.

Kursledare blir Karin Kristoffersson och Gudrun Andersson, som på senare tid hållit lite privata kurser i gammeldans i Stimmerbo-Torrbo bygdegård.

De liksom folket i hembygdsföreningen hoppas att det här kan bli första steget mot att folkdanslaget återuppstår.

– Vi i hembygdsföreningen har känt att det saknas ett folkdanslag som exempelvis skulle kunna uppträda under midsommarfirandet, säger Kristina Bjerndal.

Något av initiativtagare till att det här nu börjar röra på sig är idésprutan Yvonne Johansson, som tog kontakt med hembygdsföreningen och undrade om det inte skulle kunna gå att få i gång någon typ av dansverksamhet.

– Folkdans och ringdans är ett kulturarv som riskerar att gå i graven. Det känns viktigt att ta upp de här traditionerna igen och hålla dem vid liv. Sedan hoppas jag att det utvecklas till något mer, säger Yvonne Johansson.

Hon fortsätter:

– Dans- och sånglekar är lustfyllda aktiviteter för barn. De ger rörelse och koordination och så gör man ju något tillsammans i ett lag.

Att hålla till i gamla logen tycker samtliga inblandade känns helt rätt, eftersom det tidigare var platsen för folkdanslagets övningar.

– Ja, det här är rätt plats. Och för oss i hembygdsföreningen känns det här helt rätt. Vårt syfte är ju att bevara gammal kultur, precis som det här handlar om, säger Kristina Bjerndal.

Sång- och danslekkursen kommer att genomföras under tio söndagar klockan 17.00-18.00, med start nästa helg. Ingen anmälan krävs, utan det är bara att komma till bystugan och prova på.

Karin Kristoffersson är öppen för att det hela på sikt kan utvecklas till att det även blir kurser i folkdans för äldre.

– Vi är öppna för förslag. Men nu gör vi först och främst det här för barnen.