Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här segrade alla de goda krafterna

Freden, rättvisan, sanningen och barmhärtigheten ställdes mot varandra.
– Det blev en levande debatt som slutade i dött lopp mellan de goda krafterna, berättar Helena Andersson Bromander, projektledare för Global Trettonhelg i Stiftsgården.

Annons

Ungefär 160 personer mellan två och 76 år deltog i det tre dygn långa temaarrangemanget.

Under föreläsningar, samtal och workshops berördes bland annat klimatmigration, mångfald och hållbarhet, aktionstips för klimatet, våldsbejakande extremism i Pakistan och barn- och mödradödlighet i världen.

Andra ämnen som togs upp i mindre grupper var vikten av fairtrade och av ungdomsutbyte mellan kyrkor i runt om i världen.

Raheel Sharoon, som arbetar med fredsfrågor i Church of Pakistan, initierade en intressant debatt om vad som är viktigast i ett gott samhälle; Freden, rättvisan, sanningen eller barmhärtigheten?

– Det blev fyra segrare – eftersom det ena förutsätter det andra och så vidare, berättar Helena Andersson Bromander, till vardags musikansvarig vid Stiftsgården.

Under en annan workshop pratade Malin Oljelund från Stockholms stad om medling efter brott av unga förövare; om vad som krävs för att människor ska kunna mötas och försonas med att man utsatt någon annan, eller blivit utsatt, för brott.

– Det är – inte minst i ett vidare perspektiv – viktigt att vi kan hålla fred med oss själva och dem vi möter i det dagliga livet, konstaterar projektledaren och tillägger att försoning och förlåtelse är viktiga delar i det kyrkliga budskapet.

Att vidga perspektiven var ett av syftena med arrangemanget och det skedde också genom en fest.

– Vi hade 175 sittande gäster under en festkväll, som följdes av en dans till GloBalBandet bestående av musiker från gårdens ungdomsledarkollektiv. Lägerdeltagare var solister.

– Festen är viktig när man behandlar tunga och allvarliga ämnen. Umgänge, musik och skratt bygger broar och bidrar till goda relationer, förklarar Helena Andersson Bromander och betonar att det också gavs tillfälle till bön; att stanna upp och hämta kraft i stillheten i kapellet.

Temaarrangemanget var – symboliskt uttryckt – stenen som kastades i vattnet.

– Den gav insikter som vi hoppas och tror att deltagarna ska medverka till att sprida som ringar på vattnet. Det blev otroligt fantastiska dagar – och vi vill gärna utveckla det här konceptet, säger projektledaren.

Läs fler Rättviksnyheter.

Annons