Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här rivs kolmilan

I lördags arrangerade Swedbank en skogsdag i Siljansfors. Samtidigt rev kolargänget den mila som de tände den 17 augusti.

– Milan kolade i sju dygn och därefter har den stått och svalnat, berättade kolarbasen Per-Arne Spännar. Det fanns lite glöd kvar då milan revs ut i lördags. De kolade träbitarna slogs sönder i mindre bitar som paketerades i säckar för att säljas som grillkol.

Men Per-Arne och Ove sparar en del kol på platsen till vintern. Då ska de dit med sina hästar och köra hem kolen i kolryssar till Vika och Selja.

– Då får vi en orsak till att åka hit en till helg, säger Ove och förklarar att det är härligt att ligga i eldpallkojan och elda och må gott.

– Stämningsfullt, förklarar han.

Skogsdagen började med att Swedbank höll en information i milan. Sedan guidade Gösta Frost intresserade besökare runt anläggningen och berättade om verksamheten i Siljansfors förr i tiden då det var järnbruk och om skogsarbete och flottning.

På eftermiddagen åkte deltagarna ut i skogen med buss. Christer Karlsson som jobbar åt SLU på försöksparken visade de försök som gjorts med plantering av skog, bland annat effekterna av markberedning och snytbaggeskydd. Exkursionsgruppen fick också se ett av de försök som görs med blädning, ett alternativ till kalhyggesbruket.

Ångmobilen kördes också en sista gång före vintervilan.