Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ringmärks ugglorna

Årets storholksprojekt i Siljansnäs resulterade i tre slagugglehäckningar med sex ungar och två kattugglehäckningar med sju ungar.
– Siljansnäs ligger bra till, noterar uggleinventerare Göte Bergqvist.

Ugglor är både mytomspunna och fascinerande. Storholksprojektet har pågått i organiserad form sedan 1988.

Häromveckan genomförde Leksands fågelklubb årets projekt ringmärkning. Åtta arbetsgrupper inventerar i respektive område varav Siljansnäs är ett. Totalt har klubben drygt 250 holkar i kommunen avsedda för slaguggla, kattuggla och tornfalk. I Siljansnäs finns 40-talet holkar, 30 för ugglor och tio för tornfalk. Dessutom finns fem iordningställda plattformar för lappuggla och lärkfalk.

I Siljansnäs sköter Göte Bergqvist inventeringen tillsammans med Conny Land. Certifierad ringmärkare är Henry Pollack, som övertagit sysslan efter fågelklubbens nestor Gunnar Lind.

– Vi ringmärker då ungarna är cirka tre veckor gamla, berättar Bergqvist. Samtliga ungar ringmärktes.

Han noterar vidare att en ugglehäckning spolierats.

– Förmodligen är det mård, duvhök eller korp som fått sig ett skrovmål. Med tanke på det skrala gnagarbeståndet som råder får resultatet i Siljansnäs betraktas som gott.

Det är upp och ned från år till år vad det gäller ugglehäckningar i kommunen. Sorktillgången styr helt och hållet var ugglorna slår läger, menar Göte Bergqvist. Tydligen finns det skapligt med sork i Siljansnäs. Värre är det i Insjön. Med över 100 holkar noteras endast en häckning av kattuggla.

Bergqvist berättar vidare för DT Falu Kuriren att lappugglan regelbundet häckat i Siljansområdet sen mitten av 1980-talet. I år lyser dock lappugglehäckningar med sin frånvaro.

– 2011 var ett bra lämmelår i våra nordligaste landskap vilket medförde god reproduktion. I år är det annorlunda vilket gör att lappugglan söker sig söderut efter föda. Flertalet lappugglor har observerats på sin väg söderut.

Göte Bergqvist passar också på att notera att storskrak häckar i en av fågelklubbens holkar några hundra meter från Siljan.