Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ringmärks ugglorna

/

Årets storholksprojekt i Siljansnäs resulterade i tre slagugglehäckningar med sex ungar och två kattugglehäckningar med sju ungar.
– Siljansnäs ligger bra till, noterar uggleinventerare Göte Bergqvist.

Annons

Ugglor är både mytomspunna och fascinerande. Storholksprojektet har pågått i organiserad form sedan 1988.

Häromveckan genomförde Leksands fågelklubb årets projekt ringmärkning. Åtta arbetsgrupper inventerar i respektive område varav Siljansnäs är ett. Totalt har klubben drygt 250 holkar i kommunen avsedda för slaguggla, kattuggla och tornfalk. I Siljansnäs finns 40-talet holkar, 30 för ugglor och tio för tornfalk. Dessutom finns fem iordningställda plattformar för lappuggla och lärkfalk.

I Siljansnäs sköter Göte Bergqvist inventeringen tillsammans med Conny Land. Certifierad ringmärkare är Henry Pollack, som övertagit sysslan efter fågelklubbens nestor Gunnar Lind.

– Vi ringmärker då ungarna är cirka tre veckor gamla, berättar Bergqvist. Samtliga ungar ringmärktes.

Han noterar vidare att en ugglehäckning spolierats.

– Förmodligen är det mård, duvhök eller korp som fått sig ett skrovmål. Med tanke på det skrala gnagarbeståndet som råder får resultatet i Siljansnäs betraktas som gott.

Det är upp och ned från år till år vad det gäller ugglehäckningar i kommunen. Sorktillgången styr helt och hållet var ugglorna slår läger, menar Göte Bergqvist. Tydligen finns det skapligt med sork i Siljansnäs. Värre är det i Insjön. Med över 100 holkar noteras endast en häckning av kattuggla.

Bergqvist berättar vidare för DT Falu Kuriren att lappugglan regelbundet häckat i Siljansområdet sen mitten av 1980-talet. I år lyser dock lappugglehäckningar med sin frånvaro.

– 2011 var ett bra lämmelår i våra nordligaste landskap vilket medförde god reproduktion. I år är det annorlunda vilket gör att lappugglan söker sig söderut efter föda. Flertalet lappugglor har observerats på sin väg söderut.

Göte Bergqvist passar också på att notera att storskrak häckar i en av fågelklubbens holkar några hundra meter från Siljan.

Annons