Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här räddas hotade djurarter

Någon kilometer före Ulriksberg finns en skylt som det står Hoberget på. Cirka tio kilometer rakt ut i skogen, förbi Hoberget, och där grusvägen tar slut ligger Hoberg.

På gården där byns gamla skola finns bor Kent Eriksson, 45 år, och Tommy Håkansson, 39 år, som hängivet jobbar med djur.

- Vi jobbar med att hålla djurarter renrasiga och därigenom rädda hotade arter, säger Kent Eriksson.

Det handlar om allmogedjur. Alltså djur som tidigare fanns på i stort sett varje gård med självhushåll, men som genom åren blivit allt färre och i vissa fall är på väg att helt försvinna.

För att en djurart ska vara säkerställd ska det finnas minst 1 000 exemplar.

På gården i Hoberg finns några Svärdsjöfår, som det vid en kontroll nyligen konstaterades att det bara fanns cirka 70 exemplar kvar i landet.

Andra hotade arter som finns på gården är jämtgetter och fjällnära kor. Vidare Hedemorahöns (inte hotad), Gotlandskaniner och Linderödssvin som är det svenska ursprungssvinet.

- Vi har fjällnära kor som har sitt ursprung från fjällkon. Men fjällkon förädlades för att kunna ge mer mjölk och det blev få fjällnära kor kvar. Det finns ungefär 200 i dag, berättar Kent.

Arbetet med att bevara hotade djurarter görs genom att jobba i så kallade genbanker.

Det finns rasföreningar, en för varje art. Och den som går med i en rasförening förbinder sig att ha en avelsplan som är godkänd av jordbruksverket. I samband med avel får man inte korsa med andra arter.

- Dessutom måste vi en gång om året rapportera vilka djur som fötts, vilka som har dött, vilka vi har köpt och sålt.

För att undvika inavel byts djuren i bland ut genom att djur köps från andra gårdar.

- Vi säljer ju också djur, så det blir ett nollsummespel, säger Tommy.

Det var först på 1980 och 1990-talet som intresset för att bevara allmogedjur vaknade. I dag är många djurparker genbanker liksom så kallade 4H-gårdar.

Intresset för den här verksamheten fick Kent och Tommy när de bodde i Riddarhyttan. De var med i en kulturförening som hyrde in hotade djurarter.

- Men föreningen ombildades och det blev en del strul, så vi började se oss om efter en gård där vi kunde fortsätta med verksamheten, upplyser Kent.

Kent kommer från Ludvika där Tommy har sitt jobb inom kommunpsykiatrin så därför var det ganska naturligt att söka sig till trakterna kring Ludvika.

De hittade ett ställe i Grangärde som de hyrde, men det kändes inte riktigt rätt. Jakten på ett eget ställe tog vid och de fick nys om att gården i Hoberg var öde.

- Vi kontaktade ägaren och fick köpa gården och nu har vi varit här i två och halvt år, berättar Tommy.

Kent och Tommy är de enda som bor i Hoberg året runt och trots att det ligger avsides så säger Kent att många kommer på besök för att bland annat titta på djuren.

- Den verksamheten är inget man tjänar pengar på. För oss handlar det om ett intresse, en hobby, betonar Kent.