Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här produceras Dalarnas nya mjölk

"Nya" Grådö mejeri har börjat leverera mejeriprodukter. Produktionsvolymen för 2013 blir uppemot 40 miljoner liter. Nya ägaren Coop har även planer på att utöka kapaciteten ytterligare på sikt.
– Detta är ett av de mest fullfjädrade mejerierna i hela landet, säger Staffan Eklöv, vd för Grådö Mejeri.

På torsdagen hölls en visning av Grådö Mejeri i dess nya skepnad med Coop som ägare. Besökarna hälsades välkomna med fyllda champagneglas, givetvis innehållande mjölk.

– Jag vill utbringa en skål. Och trots att jag är part i målet måste jag säga att denna mjölk smakar oerhört gott, säger Magnus Johansson, vd för Coop Inköp och Kategori.

– Det är en fin årgång, nämligen vecka 43, tillägger Frank Fiskers, vd och koncernchef för KF/Coop, snabbt.

Staffan Eklöv berättade att han trodde att det var kört för mejeriet.

– Jag hade gett upp hoppet om att det skulle dyka upp någon aktör som var beredd att köpa upp ett så här stort mejeri. Det kom som en stor överraskning att Coop köpte upp oss. Det här kommer att bli riktigt bra, säger han.

– Detta är ett väldigt potent mejeri, inte bara för det som görs här utan för det som KAN göras här, säger Magnus Johansson.

Coop har sålt mjölk från Grådö till sju testbutiker, varav fem i Dalarna. Från och med vecka 45 ökas produktionen och efter årsskiftet ska mejeriet vara uppe i produktionsvolymen för 2013 med 40 miljoner liter per år.

– Vi börjar med ett förhållandevis smalt sortiment. Produktionen härifrån räcker till Coop-butiker i både Dalarna, Västmanland, Värmland och kanske även Jämtland, berättar Magnus Johansson.

– Jag tror att det är bra att börja med ett smalt sortiment för att sedan kunna öka. Det har i snitt producerats 80 miljoner liter per år här de senaste tio åren. Som mest kördes 120 miljoner liter om året, men då fanns det uppemot 200 artiklar i sortimentet. Med ett smalare sortiment kan produktionen alltså gå över 120 miljoner liter per år, säger Staffan Eklöv.

Grundplanen var att producera 25 miljoner liter per år i Grådö mejeri.

– Men vi blev tvungna att spänna bågen direkt och ökade till 40 miljoner liter. Vi kunde inte tacka nej till en massa bra mjölk, säger Staffan Eklöv.

– Vi har kontrakterat 28 mjölkbönder från Dalarna och Västmanland och primärt skrivit femårskontrakt med dem. Intresset var oerhört stort och dessvärre blev vi tvungna att tacka nej till många mjölkbönder, berättar Magnus Johansson.

Coop står dock inför ett litet dilemma; det finns ingen Coop-butik i Grådö mejeris hemkommun Hedemora.

– Det är ett litet bekymmer för oss helt klart, säger Staffan Eklöv.

– Vi har blivit pikade av Arla om detta sedan starten, säger Magnus Johansson, som dock öppnar för ett samarbete med OKQ8 om att sälja Coopmjölk i OKQ8:s butiker.

Besökarna guidades genom mejeriet och fick titta på lokalerna. De flesta rummen stod oanvända i väntan på att produktionen ska ökas.

– Rummet med flasklinjen är en guldgruva för oss. Det är en unik anläggning som varken finns i Norge eller Finland. Vi ser en enorm potential i flasklinjeanläggningen. Och vi har möjligheten att välja precis vilka artiklar som vi vill köra här i mejeriet. Detta är ett av de mest fullfjädrade mejerierna i hela landet, säger Staffan Eklöv.

I ett av rummen där det pågick aktivitet jobbade Sonja Flodberg-Pedersen.

– Jag har jobbat här på mejeriet i 35 år och var en av de 31 som återanställdes. Det känns spännande att Coop har tagit över, säger hon.