Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ligger Dalarnas mest svårsålda hus

DALARNA Ett fritidshus i Venjan är Dalarnas och Sveriges mest svårsålda hus, sett till antalet dagar som huset har varit till salu på Hemnet.
– Men säljarna har ingen brådska, säger mäklaren Dick Kvarfordt.

Nyligen noterade bostadssajten Hemnet 2,1 miljoner besökare under en och samma vecka, vilket är den högsta noteringen någonsin. "Att det är få bostäder till salu kan vara en av anledningarna till att så många kollar Hemnet just nu", skriver Hemnet i ett pressmeddelande.

Men det finns vissa objekt som har legat ute på sajten länge. Några av de allra "äldsta" objekten finns i Dalarna. Den 15 oktober 2007 lades en tomt i Sågliden, söder om Grövelsjön i Älvdalens kommun, ut på Hemnet. 6,5 år senare, ligger den fortfarande kvar och därmed bör tomten kunna kallas för Sveriges mest svårsålda tomt, en titel som Såglidentomten delar med en tomt i halländska Laholm.

– Det kan nog bero på läget, att tomten ligger alldeles vid vägen. De flesta som söker tomter och hus i de här trakterna letar i Lövåsen eller Grövelsjön. Men jag har inget bra svar på varför den här tomten inte har blivit såld, säger Riksmäklarens Tomas Granath, mäklare till tomten.

Tomten i fråga har dock fått över 3 300 "klick" under sina 6,5 år på Hemnet.

– Det är några som har ringt och varit intresserade, men det har aldrig blivit något. Sedan kanske vi satte ett för högt pris från början, ett pris som vi sänkte för ett tag sedan, säger Tomas Granath.

Har du varit med om en så här "svårsåld" fastighet tidigare?

– Nej, inte vad jag kan komma på. Men det kan bli lite svårt med tomter ibland. Däremot så har vi sålt två granntomter till den här tomten tidigare. Sedan är det mycket som påverkar, exempelvis konjunkturen, säger Tomas Granath.

Det fritidshus i Dalarna, samt i hela landet, som har legat ute på Hemnet längst ligger i Hållindan, sydost om Venjan i Mora kommun. Det lades ut till försäljning den 17 oktober 2007.

– Det är ett lite speciellt hus, man kan inte göra vad man vill med fastigheten eftersom det är en fäbodvall. Men samtidigt har inte ägarna någon brådska, de vill vänta på att rätt köpare dyker upp, säger mäklaren Dick Kvarfordt.

Hans firma, Ekeby Mäklare, har många kunder från Tyskland, Nederländerna och Danmark.

– Vi hade en topp mellan 2007 och 2009. Sedan har det blivit bobubblor i Nederländerna och Danmark. Det har varit lite oroligt rent ekonomiskt ute i Europa och det märker vi av. Växelkurser påverkar också köpen, säger Dick Kvarfordt.

Någon förklaring till varför vissa fastigheter säljs på nolltid medan andra får vänta flera år på en ny ägare har han inte.

– Ibland tänker man "ska vi verkligen ta in det här objektet?" och så säljs det direkt medan andra objekt som man tror ska vara lättsålda aldrig hittar någon köpare. Då inser man att man egentligen inte vet någonting om hur den här branschen fungerar, att det är så olika från objekt till objekt, säger Dick Kvarfordt.

Nina Petersson på Fastighetsbyrån, mäklare till den villa i Siljansnäs som är Dalarnas "äldsta" villa på Hemnet, är inne på samma spår.

– Det är väldigt olika från fall till fall, om objektet säljs på en gång eller om det tar längre tid. Men vi märker en trend, framför allt hos barnfamiljer, om att kunderna i större utsträckning vill köpa färdigrenoverade hus, säger Nina Petersson, som även tror att läget spelar stor roll.

– Många kunder vill köpa hus som ligger centralt och Siljansnäs ligger ju lite utanför Leksand. Men samtidigt har vi sålt flera liknande objekt i just Siljansnäs. Det här är en väldigt komplex bransch, säger hon.