Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan öringen trivas

När Håjensån på 1800-talet rensades på sten för att ge flottningstimret fri lejd skedde det på bekostnad av det naturliga beståndet av öring.
Sedan ett par veckor tillbaka pågår en restaurering av ån ledd av experten Anders Bruks från Orsa.

– Det här det roligaste som finns, att återställa naturvärden med enkla medel. Här kan det bli bra revir för öringen i framtiden, säger Bruks och ler med hela ansiktet.

Armarna värker och skinnet i händerna är slitet. För visst är det en grävskopa körd av Johan Alexandersson som gör grovjobbet i ån men Bruks går efter och lägger till rätta stenar och gamla stockar för att det ska bli så bra som möjligt för öringen.

Stenar som med mänsklig muskelkraft, hästar och dynamit avlägsnades ur ån läggs nu tillbaka. Därmed flödar vattnet på en större yta, bromsad av de stenar som ska kunna ge gott om möjliga öringsrevir i framtiden.

Dessutom iordningställs lekplatser i lugnare vatten med hjälp av material som markägaren Bergvik skog och Stora Enso bistår med.

Sträckan som nu återställs är 2 700 meter. Men då återstår fortfarande en halv kilometer ned till Malingarna, något som kan komma att åtgärdas om något år.

Projektet är initierat av Grangärde fiskevårdsområdesförening.

– Det kommer att kosta cirka 350 000 kronor, uppger Johan Skoog i föreningen.

Länsstyrelsen bidrar med 85 procent av den kostnaden.

– Föreningen får klara resten, förhoppningsvis kan vi få ett kommunalt bidrag.

Skoog betonar att restaureringen i första hand inte görs för fisket utan är en naturvårdsåtgärd.

– Det finns ett biflöde till ån som människan inte påverkat och det har kunnat användas som referens nu när återställningen sker.

Anders Bruks trivs med det han håller på med och gör liknande jobb på olika håll i Mellansverige och södra Norrland.

Om du jämför det här projektet med andra du varit med om?

– Det är extremt grova block vi har att göra med men det kommer att bli bra. Framför allt blir det en större vattentäckt yta som når in mot omgivande natur. Det gör att öringen får mat när insekterna faller ned från träden, som dessutom ger skugga åt fisken.

Bruks skänker en tanke till de män som baxade sten i ån för timrets skull.

– En del kanske tycker att vi förstör kulturmiljöer men det dom gjorde var att flytta på stenar. Nu återskapar vi ån som den kan ha sett ut.

Från fiskevårdsområdesföreningens sida uppmanar man de fiskare som framöver fiskar i ån att vara försiktiga eftersom de flyttade stenarna lämnat håligheter efter sig och det kan vara lätt att trampa igenom marken.

Anders Bruks påpekar i sammanhanget att de många stenarna i ån kommer att göra det svårfiskat i framtiden.

– Men jag inbillar mig att öringen blir glad.