Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan mamma amma

Ett amningsrum har invigts i Bergströms galleria.
– Bra komplement, annars ska föräldrar kunna amma och flaskmata var som helst i gallerior och köpcentra, säger Maja Söderström, Amningshjälpen Falun.

Annons

Amningskurs för blivande föräldrar, där Amningshjälpen i Dalarna och studieförbundet Sensus samarbetar, gjorde under våren en film där budskapet vara att föräldrar ska kunna amma och flaskmata sina barn var som helst. På kaféer, i köpcentra och på allmänna platser.

Filmen "Du kan amma här", hade i slutet av april 30 000 visningar på Youtube.

– Det blev mycket starka reaktioner på filmen, både ris och ros. Jag tror det beror på att amning inte syns så mycket ute på allmänna platser. När fem, sex mammor ammar samtidigt på filmen blev det nästan som en chock. Bröst syns mest i andra sammanhang, framför allt i reklamen, säger Maja Söderström, kursledare och amningsrådgivare Amningshjälpen Dalarna.

Maja Söderström tror att när det naturliga sättet att använda bröst visas kan det för många skapa en inre konflikt.

I fredags invigdes ett amningsrum i Bergströms Galleria i Falun, vilket Maja tycker är bra.

– Det är jättebra att det finns amningsrum för de som vill ha lugn och ro när de ammar eller flaskmatar. Men föräldrar ska inte behöva gå undan och mata barnen. Det ska man kunna göra var som helst.

I amningsrummet finns skötbord och mikrovågsugn för att värma barnmat och välling.

– Vi har också öppnat ett lekrum i gallerian, men mammor kan naturligtvis amma var som helst i gallerian, säger Jessica Frölin, centrumledare för galleriorna i Falun och Diös Fastigheter.

– Nyckel till amningsrummet finns i kaféet här intill. Vi har fått en del förfrågningar från föräldrar om både amningsrum och lekrum. Föräldrar har önskemål om att få amma i lugn och ro. Dessutom finns ingen centralt belägen lekplats i Falun vilket gjorde att vi byggde lekrummet, berättar Jessica Frölin.

I amningsrummet finns också lekhörna för äldre syskon.

Amningsrådgivare Maja Söderström tycker initiativet med amningsrum är ett bra komplement.

– Det är jättebra. Men med tanke på att det på andra platser förekommit att väktare kommit och kört bort mammor om de suttit på en bänk och ammat i till exempel köpcentrum, så finns det fortfarande mycket att göra för att normalisera synen på amning och se det som en självklarhet, säger Maja Söderström.

Hon påpekar även att den tv-debatt kring amning i offentliga miljöer som planerades fick ställas in.

– Orsaken var att det inte fanns någon på motståndarsidan som ville ställa upp framför kameran.