Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan alla fiska

Som första tjärn inom Älvdalens socken har Kråkbodstjärn i Blyberg nu fått en rullstolsramp. Tjärnen är dessutom "nyladdad" med fisk men fiskeförbudet hävs den första december och då är det fritt fram om inte snön har kommit.

Det är dåligt med sjöar och tjärnar i närheten av byn Blyberg. I den tjärn där byn tidigare satte ut fisk, Mickeltjärn, blev det inte så bra fiske av olika anledningar och det var flera hundra meter att gå dit. Besvärligt för de som skulle plantera fisk och för de som hade problem att gå.

När byns samfällighetsförening beslöt att i stället satsa på Kråkbodstjärn, som ligger vid vägen mellan Blyberg och Skinnarbodarna, hade man också chansen att göra en rullstolsramp, eftersom denna tjärn ligegr alldeles vid bilvägen. Ett projekt startades och är nu i det närmaste klart. Det enda som fattas är ett räcke längs rullstolsrampen.

Totalkostnaden för anläggningen blir omkring 100 000 kronor, varav byn fått 51 000 i bidrag.

Det praktiska arbetet har utförts av samfällighetsföreningens anställde Nils Isaksson samt de frivilliga Göran Wallin, Lars-Erik Gunnarsson och Sune Thuresson. Från bilvägen och slogboden har man nu grusat en ny väg fram till tjärnen och byggt en rullstolsramp i form av ett "y" över gungflyet i kanterna ut till öppet vatten, där två väl tilltagna fiskeplatser, med plats för flera rullstolar, nu väntar på fiskare.

Rullstolsrampen i Kråkbodstjärn är den första inom Älvdalens socken och ordföranden i Älvdalens Fiskevårdsområdesförening, Sture Hansback är väldigt glad.

– Det är jättebra och att byn har gjort detta på egen hand är beundransvärt, säger han.

Rullstolsrampen kommer inte att snöröjas och fiskeförbud råder i denna tjärn, liksom i många andra vatten, till den första december. Anledningen är att utplantering av ny fisk nyligen skett. Men till våren är det fritt fram.