Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hasar stadens zombier

Det hasades och stönades lite här och var på stadens gator i går kväll.
Anledningen var den första zombiewalken någonsin i Borlänge.

Zombie walk är en organiserad allmän sammankomst av människor som sminkar sig och klär ut sig i zombiekostymer.

– Fenomenet startade i USA för många år sedan och jag tyckte att det skulle vara kul att se om det gick att få till en lokal variant här i Borlänge, säger initiativtagaren Kenneth Engelin, 28.

Han ansökte och fick tillstånd av polisen redan i början av sommaren.

– Det är samma regler som gäller för fackeltåg. Det enda man bör tänka på är att inte vara allt för provocerande. det gäller att ha sunt förnuft, säger Kenneth Engelin.

Själv är han en hängiven skräckfilmsfantast, särskilt av zombiegenren.

– Jag fick idén att göra något liknande i Borlänge när jag läste om en zombiewalk i Stockholm, säger han och fortsätter:

– De enda gånger Borlängeborna verkar bryta sig loss från sina vanor är under Peace & Love, så vi får väl se hur många som vill vara med i kväll.

Omkring 120 personer hade tackat ja till zombieeventet, som Fredrik hade startat på Facebook, men riktigt så många dök inte upp vid paprikan på Sveatorget när promenaden inleddes strax efter klockan 19 då mörkret började falla.

Upp emot 20 zombier blev det till slut som staplade i väg från Sveatorget i samlad tropp och de flesta hade lyckats riktigt bra i ambitionen att se otäcka och hotfulla ut.

Några fler zombier än så samlades i Pittsburgh 29 oktober 2006. Då deltog 894 personer i en zombie walk, vilket är inofficiellt världsrekord.