Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här gör nötter eleverna till snillen

Den här artikeln är 1 200 tecken lång, plus hälften av sin egen längd. Hur lång är den?

Matematiken är känd för sina klurigheter, gåtor, mysterier och svårlösta problem. Men den kan också lösa många problem, för elever i Ludvikas skolor och för världens vetenskap.

Ola Prenner är projektledare för Mattecentrum i Ludvika, som nu är inne på sitt tredje år. Den här onsdagen är det en handfull volontärer på plats i Samarkandhuset, som med lugna och metodiska stämmor förklarar för nerböjda huvuden om algebra och trigonometri.

Iqbal Ibrahim går tredje året på ABB Industrigymnasium. Hon vill läsa vidare till ingenjör och då är naturligtvis matten viktig.

– Det är inte alltid man hänger med i genomgångarna i skolan och eftersom vi är 34 i klassen hinner läraren inte hjälpa alla på samma sätt som här, säger hon.

Matematik är tråkigt när man inte förstår det, förklarar hon.

– Men det gäller att ge det tid. Det är ju intresset för det som gör det roligt.

Hon konstaterar att mycket av ABB:s verksamhet, såsom kraftöverföring, bygger på en korrekt användning av matematiken.

Omkring 15 personer brukar komma till mattehjälpen, fler inför nationella prov. Ola Prenner brinner för matematik och att få dela med sig av sina kunskaper, det är tydligt.

– Det är kul, det är ju därför jag har varit lärare. Jag tyckte det var roligt att undervisa. Matematik kan vara så roligt, intressant, spännande och användbart säger han och munnen bildar en glad halvcirkel där arean naturligtvis är pi gånger radien i kvadrat delat med två.

Han illustrerar med en rad exempel på när det är bra att ha matematikkunskaper i vardagen, även i en tid där de flesta alltid har miniräknaren med sig i telefonen.

När man ska köpa något, eller låna pengar, är ett. Där gäller det att inte bli lurad vad gäller exempelvis räntor och avbetalningstid.

Spel och dobbel är ett annat.

– Jag brukar säga att sannolikheten att den som anordnar ett lotteri går med vinst är 100 procent.

– Ju mer du kan, desto svårare är det att lura dig.

Hur gör man matte kul?

– Det är viktigt att man tycker att det är roligt själv och att man är engagerad i det man gör. Sedan kan man dela med sig av lite tankenötter och kanske inte ge svaret på en gång.

Och apropå det så är svaret på gåtan i inledningen av texten att den här artikeln är 2 400 tecken lång. Om man ska lägga till hälften, måste ju andra hälften vara 1 200.

Fotnot: Se film på dt.se med ytterligare en tankenöt.