Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns största granen i Dalarna

Länsstyrelsen missade största granen, Stora Gran, i länsstyrelsens naturreservat i Leksand och den näst största i Rotbodarna i Falu kommun när de inventerade och nyligen la fram rapporten om jätteträden i Dalarna.

Annons

Förra lördagen hade DT en artikel och tabeller på jätteträden i Dalarna som länsstyrelsen inventerat.

En läsare i Siljansnäs blev brydd för han trodde att största granen fanns i Leksands kommun och inte i Hedemora som DT rapporterade.

Han åkte ut och måttade, stora granen måste vara större konstaterade han.

DTs reportageteam åkte ut med måttband och mätte som länsstyrelsen redovisat att de gjort, på smalaste stället upp till 130 centimeer, strax under brösthöjd.

420 centimeter i omkrets, det är 67 centimeter mer än granen i Engelska parken i Stjärnsund i Hedemora kommun.

Vi mätte grannträdet, också den med imponerade mått, 252 centimeter.

Till råga på allt så är Stora Gran i Leksand ett av länsstyrelsens naturreservat sedan 2006 och på Stora Grenens reservats hemsida står det:

"Området ligger intill Björbergets numer övergivna fäbodar på Björbergshällas sydostsluttning i sydvästra Leksand.

Den stora granen är omgiven av flera stora höga granar och på marken växer blåsippa vilket skvallrar om att jorden är bördig. Detta tillsammans med det faktum att granen i sin ungdom omgavs av öppet landskapet har gjort att granen blivit så stor. Längden har mätts till 43 meter. Diametern (1,3 meter ovan mark) har mätts till 115 cm. Volymen har beräknats till cirka 30 skogskubikmeter".

På informationsskylten vid reservatet står det att omkretsen är 420 centimeter.

Någon gång under historiens gång har Stora Gran blivit falskskyltad med en skylt med texten ”fridlyst enligt lag på ansökan av Dalarnas hembygdsförbund”. "Hur den kommit dit är inte helt klarlagt men troligen är det någon som fått tag i en skylt och satt den på granen, ”fridlysningen” finns nämligen inte registrerad hos någon myndighet. I och med reservatsbildning är granen nu i alla fall formellt skyddad!"

I den gamla fäboden Rotbodarna i Falu kommun har en lästare mätt sin jätte, 380 centimeter, också den större än jätten i Hedemora

Stig-Åke Svensson som är enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet förklarar så här varför Stora Gran i Leksand inte fanns med i den senaste rapporten:

– Rapporten som är en del i en nationell kartläggning handlade om de stora träden i vårt kulturlandskap så vi har inte inventerat de stora träden ute i skogen. Men vi är jätteintresserade av stora träd så vi tar gärna emot fler tips.

– Vi känner naturligtvis till vårt eget naturreservat och är medvetna om att granen inte finns med i rapporten. Det kommer den att vara i nästa rapport för vi arbetar nu med ett pilotprojekt i norra delen av Dalarna där vi ska inventera stora träd i gamla fäbodmiljöer som också kan sägas vara en del av kulturlandskapet, säger Stig-Åke Svensson.

Annons