Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Här finns något för alla"

Simning, bordtennis, styrke-, konditions- eller kom-i-gång-träning. Det är något av vad SSAB-anställda i Borlänge har att välja på.
– Det är jättebra att det finns något för alla, säger Daniel Smedberg.

Annons

Daniel Smedberg jobbar med utlastning i västra verken, ett arbete som innehåller många tunga moment.

– Då kan det vara bra att väga över 100 kilo och vara stark, säger han.

Fyra gånger i veckan tränar han i styrketräningslokalen på Östra portens friskvårdscentrum. En gång i veckan är han där och spelar pingis.

– Förut simmade jag också. Det går i perioder.

Friskvårdscentrumet drivs av en stiftelse som ägs av facken och företaget tillsammans. Lars Pettersson och Caroline Lindblom är de två som sköter verksamheten.

– Det är många som har rätt så bra med vardagsmotion, men få tränar för att öka konditionen, säger Caroline.

Genom att vara lyhörda för önskemål, hålla friskvårdsutbildningar och göra särskilda satsningar som tjejkvällar försöker de få i gång fler att börja tänka på sin hälsa.

– Sedan vi har gjort reklam för oss och köpt in mer grejor så har besöken här ökat, säger Lars.

I Östra porten finns bland annat styrketräningslokal, sporthall med pass och motionsrum med konditions- och funktionell träning. Besöken till alla de träningsrummen har ökat rejält de senaste åren, från 1 692 besök i januari 2009 till 3 003 samma månad i år.

Före och under luncherna är det ofta fullt i motionsrummet. Här tränas kondition, balans och de små musklerna.

– Det är minst lika viktigt som att träna styrketräning, säger säljkoordinatorn Mike Persson som lunchflexar tre-fyra gånger i veckan för att kunna träna.

– Det är superbra att ha den här möjligheten när man sitter still så mycket, fortsätter han.

Högst upp i huset finns sporthallen där det bland annat hålls olika pass i grupp. Där var kvinnorna överrepresenterade tidigare, men sedan passen fått färre koordinationsövningar är det jämnare könsfördelning.

– Nu är det nog hälften grabbar, hälften tjejer, säger Caroline Lindblom.

När DT kommer på besök är det dags för ett 45 minuter långt pass av stationsträning under ledning av Ulrika Hasselberg Larsson. Cirka 40 anställda deltar, varav Emma Johansson för första gången. Hon jobbar med extern logistik och orienterar på elitnivå, så företagets friskvårdsförmåner är inte avgörande för att hon ska träna.

– Nej, men det är ett bra komplement för mig, särskilt på vintern. Jag tycker det här är en jättebra anläggning med bra aktiviteter, säger Emma.

– Jag tror inte det är många företag som har det så bra som vi. Det skapar bra förutsättningar för att få i gång personalen och märks att man förstår hur viktigt det är, fortsätter hon.

På SSAB finns också Trimverket vid Norra porten som är ett gym med mer inriktning på rehabilitering i samarbete med företagshälsovården. I fritidsstiftelsens regi har de anställda också möjlighet att bland annat spela bowling, curling, golf, fotboll, mjukhockey eller tennis.

De drygt 2 300 anställda inklusive vikarier får också simma gratis och delta i vissa motionslopp. Ungefär 700 eller 30 procent utnyttjar möjligheten att få friskvård.