Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns möjligheterna

När landsbygdens företrädare diskuterar Sveriges framtid blir det ofta utifrån vad som saknas i dessa regioner – eller vilka drömmar som inte ser ut att gå i uppfyllelse. Man jämför sig regelmässigt med storstädernas befolkningsutveckling, arbetsmarknad och service.

Visserligen är det så att de regionala klyftorna i landet växer oroande. Politiker och företagsledare tycks se enbart till storstädernas fördelar när de styr infrastrukturens utbyggnad och jobbens placering. Å andra sidan investerar och arbetar tiotusentals entreprenörer för att minska klyftorna och bygga ett Sverige i balans – som alternativ eller komplement till storstädernas lockelser. Den tredjedel av befolkningen som finns kvar på landsbygden är ju trots allt en form av bevis på att fördelarna överväger nackdelarna.

Klimatutvecklingen kan gynna de glesbebyggda regionerna medan Tätorters närhet till stigande havsnivåer kan bli ett problem. Intresset för högre matkvalitet och insyn i produktionen av livsmedel kan öka intresset för Inlandets matproduktion.

Upptrissade priser på bostäder i storstäderna gör landsbygden attraktiv.

Inlandet rymmer i dag attraktiva tätorter och byar, varierande och unika natur- och kulturupplevelser. De många fjällmiljöerna, de otaliga och varierande vandringslederna, den säregna floran och faunan, de miljöklassade ädelfiskevattnen tillhör alla de kvaliteter som mänskor prioriterar allt högre upp på sina välfärdslistor.

Men norra inlandet handlar inte bara om naturscenerier och semestermål. Här finns de resurser som krävs för omställningen till ett hållbart Sverige. Här finns framgångsrika, innovativa företag som ger jobb och utveckling. Det är nära till flera universitet och specialistsjukhus finns från Kiruna till Karlstad i söder. Infrastrukturen i övrigt utvecklas – om än inte i önskad takt - så att högkvalitativa jobb kan utföras nästan var som helst i regionen inte minst tack vare de nya IT-näten.

Utbyggnaden av vägar och järnvägar efter hela Inlandsvägen och Inlandsbanan med tvärbanorna gör det möjligt att erbjuda en transportinfrastruktur som gynnar både besöksnäringar och de diversifierade industriföretagen efter hela norsksvenska gränsen. Planerna på en återställd Inlandsbana mellan Mora och Kristinehamn skapar en fullödig transportmiljö i hela området.

Sveriges inlandsregion – som växer ihop med Norges stora fjällområden – är landets största potentiella framtidsregion. Här finns kolossala resurser som stärker Norden som Europas mest exklusiva tillväxtområde – socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Att göra Inlandsregionen till ett gemensamt nordiskt framtidsprojekt har bara börjat!

Karin Malmfjord

ordförande Inlandskommunerna ekonomisk förening

Per-Anders Westhed

vice ordförande Inlandskommunerna ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel