Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här fick de skrapa rutorna i morse - första minusgraderna i Dalarna

Torsdagsmorognen i Idre var underbart vacker när solen gick upp, men då föll också temperaturen och sensommaren kom med de första minusgraderna.

Annons

– Det är ingen fara med lite frost, den första frosten brukar komma så här års, säger Martin Westblad som är greenkeeper på Idrefjällens golfbana.

LÄS ÄVEN: Nu kommer höstkylan

– Det som händer är att tillväxten bromsas upp något, men samtidigt brukar en kall morgon snabbt förändras tll en varm och solig dag.

Det stämmer i det här fallet för med den stigande solen försvann snabbt den knappa minsugrad som infann sig i gryningen.

På lite högre höjd blev det inte fullt lika kallt, men nere längs vattendragen fick bilägare skrapa bort frost från bilrutorna, det som en påminnelse om att det blev en ny sommar utan tropiska nätterna, då temperaturen inte kryper under 20 grader.

För besökarna i norra Dalarna spelar knappast den knappa minsugraden någon roll, den stigande solen värmer.

Men än är den så kallade meteorologiska hösten inte här, den inträffar när dygnsmedeltemperaturen är under tio grader fem dygn i följd. Normalt brukar den inträffa i i mitten av augusti i nordligaste Dalarna. Då ofta med en kall morgon men sköna dagar.

På fjälltopparna runt Idre är det dock höst vad gäller temperatur, men varmare väder väntar nästa vecka.

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här