Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får flyktingskillarna sin första skidlektion

/
  • Hela gänget med ensamkommande tonårspojkar från Afghanistan, samlat med ledare och skidlärare för skidträning på kullen vid Kläppens barnbacke.
  • Reshad och Zaminali, 17-åriga ensamkommande ungdomar från Afghanistan, deltog i skidskolan med liv och lust.
  • Meraj, 16, åkte skidor för första gången i sitt liv och tyckte det var kul, men en paus i snön satt också skönt.
  • Behandlingspedagogerna Vala Vazirdaftari och Martin Enochsson, språkstödjare Gisoo Bagheri och skidlärartränaren Mattias Döl från Malung-Sälens gymnasieskola ledde skiddagen för de afghanska ungdomarna i kläppen.

För knappt två månader sedan kom tio afghanska tonårspojkar till Malung som ensamkommande flyktingbarn. Nu har de fått sin första alpina skidlektion i skidanläggningen Kläppen

Annons

– De flesta av oss har aldrig åkt skidor tidigare och en sån här skidanläggning har vi aldrig sett, förklarade några av pojkarna på litet knagglig engelska.

I Malung bor de i ett nyöppnat boende för ensamkommande flyktingbarn/-ungdomar.

De går i ett introduktionsprogram vid Malung-Sälens gymnasieskola för att först och främst lära sig svenska.

Som ett led i integrationen arrangerade skolan och boendet den här skiddagen, i samarbete med skidanläggningen Kläppen som ställde upp med utrustning och liftkort.

– Våra elever i skidlärarprogrammets tredje årskurs är skidlärare åt de afghanska pojkarna. Det är bra träning för bägge parter, säger Mattias Döl, tränare vid skidlärargymnasiet.

Det var minsann inget fel på glädjen och entusiasmen hos de afghanska pojkarna när de fick sätta på sig skidutrustningen och börja "integrationsträna" på skidor. Övningarna hölls på det flacka barnskidområdet.

– Jag har bara åkt skidor två gånger i livet tidigare hemma i Afghanistan. Men jag har aldrig varit i en skidanläggning som den här eller haft så fin utrustning. Det här var jätteroligt och jag vill tacka alla som gjort det möjligt att vi fick prova på skidåkning. Jag vill gärna prova igen, sa Reza, 16 år.

Han gjorde stora framsteg i barnbacken, och började kasta lystna blickar upp mot toppen på Horrmundberget.

Men skidlärararna Carl Widing, Transtrand, och Lina Persson, Borlänge, förmanade att ta det sakta i backarna.

– Pojkarna är verkligen taggade och motiverade och det syns att de har roligt, konstaterade Martin Enochsson, lärare för flyktingbarnen.

Av de afghanska pojkarna är det några som kan tala litet engelska. De har också hunnit med att lära sig några svenska artighetsfraser under tiden i Sverige.

– Skidskolan får således bedrivas till stor del med kroppsspråk. Men det är inga problem. Det är bara bra för mina elever, det stärker dem och ökar deras förutsättningar att kunna jobba som skidlärare internationellt, säger Mattias Döl som tidigare varit skidlärare i Österrike innan han flyttade hem till Malung och tränarjobbet på gymnasieskolan.

Annons