Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får de neutrala den sista vilan

Borlänge är först ut i landet med en neutral begravningsplats, beslutet tog i våras, och nu står den klar.
Samma regler som för alla gravar gäller med undantaget av att inga religiösa symboler får finnas.

Ett par med olika trosuppfattning, ateister eller någon som helt enkelt inte bryr sig om religion särskilt mycket - den nya begravningsplatsen är neutral och till för alla.

Den som vill begravas på platsen får fritt bestämma hur det ser ut. Begravning sker som vanligt men utan alla religiösa symboler.

– Både bland svenskar och invandrare finns det dem som inte tillhör någon religion. Det finns ett behov av en neutral begravningsplats och vi tyckte det var viktigt, berättar Josef Erdem, initiativtagare och bland annat ledamot i kommunfullmäktige.

Än så länge så står platsen tom. Det är en sluttande grässlätt omgiven av promenadstigar. En stor silvergran står vaktande vid sidan av. Stora Tuna kyrka står i bakgrunden och syns över trädtopparna.

Förslaget om begravningsplatsen lades i våras och kyrkorådet var snabba med att säga ja. Alla formaliteter är nu klara och folk kan börja höra av sig till Svenska kyrkan i Borlänge.

Bara ett stenkast från den vanliga kyrkogården kommer ett virr varr av icke troende ligga begravda utan religiösa symboler närvarande. En rätt unik situation tycker Josef Erdem.

– Runt omkring här ligger kristna, muslimer och Ezider. Den Svenska kyrkan är helt fantastiskt tycker jag. Det är en av de mest civiliserade religiösa institutionerna i världen, de är otroligt öppensinnade, säger han.

Ingen plats är ännu beställd men flera har hört av sig från Borlänge, och även längre ifrån.

– En musiker från Stockholm har hört av sig och vill begravas på platsen. Sedan har andra delar av landet hört av sig och vill ha likadana platser, säger Josef Erdem.

Josef Erdem kan tänka sig själv att begravas på stället.

– Jag gillar neutraliteten och friheten, för mig är det helt grönt att vara här också, säger han.

Läs också: Prästgård förvandlas till Harry Potter-värld

Läs mer om Borlänge här