Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får asylsökande bäst vård

Vårdcentralen i Jakobsgårdarna har sedan flera år byggt upp en speciell enhet för att ta emot asylsökande på bästa sätt. Det handlar bland annat om en beredskap för att upptäcka tropiska sjukdomar.
– Vi känner att vi har bra grepp på situationen. I och med den förväntat ökande anhöriginvandringen behöver vi mer resurser. Vi är glada för att det nu verkar bli så, säger vårdcentralchef Vesa Juujärvi.

Vid Jakobsgårdarnas vårdcentral arbetar sedan 2006 ett speciellt team av sjuksköterskor och en läkare på deltid för att på bästa sätt ta emot asylsökande och nyanlända. Utöver det finns tre fast anställda undersköterskor, som samtidigt tjänstgör som tolkar. Vårdcentralen har totalt 13 200 listade patienter, i dagsläget är 17 procent av dem födda utanför EU.

– Det här faktumet ställer vissa speciella krav på oss för att vi ska leva upp till Socialstyrelsens krav. Det handlar om en beredskap för andra sjukdomar - bland annat för att upptäcka och behandla tuberkulos och upptäcka tropiska sjukdomar. Vi har bra medicinskt grepp på situationen. I de fall vi inte behandlar själva ser till att behövande kommer till specialistvården, säger Vesa Juujärvi.

I och med den förväntat ökande anhöriginvandringen från Somalia till Borlänge kommer kraven på verksamheten öka de närmaste åren.

– Vi i sjukvården räknar med 800-900 anhöriginvandrande. Vårt team behöver troligtvis växla upp i tjänstgöring för att lägga mer av arbetstiden på detta. Därmed ökar våra kostnader. Vi är därför glada över att landstinget - och även staten - skjuter till mer resurser, säger han.

Jakobsgårdarna har i dag en för länet en unik kompetens.

– Det är till och med så att många ST- och AT-läkare söker sig hit och stannar kvar av den anledningen. Det är helt enkelt professionellt spännande och utmanande för unga läkare att jobba med sådant som inte bara är relaterat till "vanliga" problem med näsa-, öron- och hals. Förutom TB, tuberkulos, och tropiska sjukdomar handlar det bland annat om cystor och olika masksjukdomar. Vi har också olika fall av ovanliga svampinfektioner. Alla nyanlända testas. Vi har ett upparbetat batteri av tester som upptäcker sjukdomarna och de enskilda tillstånden, säger han.

Jakobsgårdarna ställs också inför andra utmaningar. Det handlar ibland om vård av rena fysiska krigsskador.

– Det medicinska har vi en bra koll på. Det som kan bli en stor utmaning i framtiden är den psykiska ohälsan. Många i den somaliska gruppen har upplevt hemska saker som kan leda till psykisk ohälsa. Jag befarar att detta kan bli en framtida "bomb" för sjukvården. Jag vet också att somaliska föreningen flaggat för detta. För den psykiatriska delen har vi i dagsläget inte lika bra beredskap för det - som vi har för den rent medicinska, säger vårdcentralchef Vesa Juujärvi.