Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får anställda poäng när de tar rast

Här är företaget där raster och friskvård premieras, där man vill att de anställda ska utvecklas även utanför arbetet och ha en bra fritid.
– Vi ville bygga en hållbar arbetsplats där man mår bra och inte slits ut. En sådan som vi själva skulle vilja jobba på, säger Krister Persson, en av delägarna.

Kommunikationsbyrån Panang huserar i ett gammalt hus i centrala Falun. Arbetsplatsen är uppbyggd kring ett rum med pentry, ett långt matbord och en hörna med fåtöljer och fruktskål på bordet. Arbetsrummen är helt inglasade. På övervåningen finns pausrum med tv-spel, massagestol och läshörna.

Ingen har skor på sig inomhus, men det får man ha om man vill, berättar Krister Persson innan han går och hämtar kaffe. Efter några minuter kommer Jonas Grenfeldt, den andra delägaren som i dag har sonen Vilmer med sig.

– Jag är föräldraledig tre dagar i veckan, förklarar han.

De två delägarna drev tidigare varsin web- respektive reklambyrå. 2014 slog de ihop företagen och bildade Panang kommunikation AB som mestadels arbetar med digital kommunikation.

För närvarande är fjorton personer anställda i företaget, varav tre är föräldra- eller tjänstlediga. Ytterligare två personer börjar i april.

För att bilda ett nytt gemensamt bolag var det viktigt för Krister och Jonas att de hade samma grundvärderingar om företagandet, vilket de också hade.

– Man har ju sett att det på många byråer anses som coolt att jobba över, men det är något jag aldrig har lockats av. Det blir bara en nedåtgående spiral, säger Krister.

Därför ser man till att de anställda kan göra sitt jobb på arbetstid och därefter är lediga.

– En annan sak är det är en väldigt hierarkisk bransch där titlar anses mycket viktiga, men här jobbar vi för jämlikhet och lägger ingen värdering i titlarna. En skribent är lika viktig som en formgivare, säger Jonas.

De sätter värdegrundsarbete högt, är noga med att informera om planer, tankar och beslut i organisationen. De vet att sådant som dagishämtningar och -lämningar kan vara stressande, varför de uppmuntrar till flexarbete med egen kompbank.

– Personalen har ett stort ansvar, men de gör det så bra och de växer med ansvaret.

De anställda får jobba hemifrån bara de är på kontoret minst två-tre dagar i veckan.

2014 satsade företaget extra på friskvård med föreläsningar och hjälp att komma i gång med träning och ett hälsosamt leverne.

– Men det var viktigt att det inte skulle bli någon press för någon, utan bara morötter – ingen piska.

Även om företaget har en relativt ung och frisk personalstab ser ägarna det som viktigt att satsa på hälsan i tid.

– Det man inte satsar på friskvård nu, det får man lägga på sjukvård sedan, säger Jonas.

Förutom att hålla nere sjukvårdskostnaderna ser man friskvårdssatsningen som ett sätt att locka personal. Alla får ett friskvårdsbidrag på 2 500 kronor vilket även gäller löparskor, vilket man anser är en demokratisk motionsform. Till det kommer en betald friskvårdstimme per vecka.

Dessutom finns ett speciellt poängsystem, föreslaget av en av de anställda, som går ut på att man genom att samla poäng kan få extra ledigt.

Om man till exempel utnyttjar de tio minuters rast man har rätt till per timme, så får man en poäng. Står man upp och arbetar en timme, så får man också en poäng. Och när man utnyttjar sin redan betalda friskvårdstimme får man fem poäng.

När man har skrapat ihop till hundra poäng så får man en extra ledig timme. Vid åttahundra poäng får man en ledig dag – för att man har tagit hand om sig själv.

Satsningen är uppskattad av de anställda och effektiv, anser delägarna.

– Det är ju svårt att mäta, men man märker en annan energi på eftermiddagen och så tror vi att sjukfrånvaron är lägre, säger Krister.

2015 satsade företaget på kompetensutveckling. Då fick personalen utbilda sig fyra-tio timmar i månaden på betald arbetstid. I år är temat volontärarbete, något personalen får använda fyra betalda arbetstimmar i månaden till.

– Som företag har vi kanske ingen direkt nytta av det, men vi tycker att alla har ett ansvar att göra skillnad. Dessutom kan det ju innebära att man utvecklas som individ och vidgar sina vyer.

Hos Panang ligger lönen någon tusenlapp under genomsnittet för liknande yrken i månaden eftersom anställda som använder sig sina förmåner inte kan producera lika mycket. Ändå har man inga problem att få personal, tvärtom, enligt Jonas Grenfeldt.

– Vi har fått många spontansökningar sedan vår senaste satsning kom ut. Flera är uttryckligen beredda att gå ner lite i lön för att jobba här; de tycker att livet är mer än bara arbete, säger han.

Företaget har hittills också varit lönsamt, men den största vinsten – förutom den mänskliga – är den långsiktiga, menar ägarna.

– Dels hoppas vi slippa att betala så mycket för sjukvård, dels minskar vi rekryteringskostnaderna. Dessutom är det ett sätt att marknadsföra oss även bland kunder.

Lever delägarna själva som de lär? Ja, ganska, även om Jonas inte skulle kunna vara föräldraledig på heltid.

– Och det jobb jag inte hinner med på mina två arbetsdagar, det får jag göra hemifrån när familjen lagt sig, säger han.

Krister å sin sida erkänner att han i perioder jobbar lite mer än han borde.

– Men det är betydligt mindre än vad de flesta andra företagsledare gör och jag är duktig på att lägga ifrån mig mobilen när jag är ledig, säger han.

Alexander Backlund från Borlänge har snart jobbat ett år på företaget som digital designer. Just nu jobbar han bara 60 procent eftersom han också håller på att spela in en skiva med sitt band.

– Det tror jag inte att jag skulle kunna ha gjort på så många ställen. Det är väldigt flexibelt här och det tycker jag är bra. Ägarna förstår att om vi inte mår bra på fritiden, så gör vi antagligen inget bra jobb heller.

Av friskvårdssatsningarna framhåller Alexander rasterna. Han tycker att många, korta pauser gör honom mer fokuserad och effektiv.

Att lönen är lägre än på andra byråer är inget som han ser som en stor nackdel.

– Jag får mycket bättre balans och kvalitet på mitt liv här och det är värt mycket mer för mig. Jag känner också att jag gör ett bättre jobb nu och jag mår bättre i allmänhet, säger Alexander Backlund.

Läs mer:

DT:s serie Sjukt stressad

Han sov och spydde i en månad av stressen

"På dödsbädden ångrar ingen att de jobbat för lite"

Chocksiffror: Kraftig ökning av stressjukdom i Dalarna

Varningstecken och symtom

Arna tappade minnet av stressen

Här är några tips till chefen

Psykologen: Så kan själv minska stressen

"Samhället har allt att vinna på att få ner stressen"