Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här får ABB två nya världsrekordsutmaningar

Marknaden för högspänd likström, HVDC, ABB Ludvikas spjutspets, går verkligen ABB:s väg. I veckan har brittiska regeringen gett klartecken till bygget av världens största vindkraftsprojekt med två HVDC-kablar från Dogger Bank till England.

Brittiska regeringens godkännande av de två 1200 megawatt stora projekten Dogger Bank Offshore Wind Farm innebär nya rekord för vindkraft till havs.

Dagens största motsvarande HVDC-system är värderade till en miljard dollar och byggs i tyska delen av Nordsjön.De för in vardera 900 megawatt till fastlandet. De Brittiska kablarna blir av samma längd men ska klara ytterligare 300 megawatt.

Dogger Bank vindkraftsfarm som kommer att generera åtta terawattimmar el per år, motsvarande vad all svensk vindkraft genererar tillsammans.

Projektet kommer att bestå av två 1,2 GW vindkraftsparker, med upp till 200 vindkraftverk vardera installerade över en yta på cirka 500 kvadratkilometer, och ligger cirka 13 mil utanför den brittiska kusten.

Regeringens bygglov omfattar upp till 400 vindkraftverk, två HDVC plattformar till havs och HVDC-kablarna in till två HVDC-stationer på land.

Det är fyra kraftbolag som gått samman om att utveckla projektet vars första faser ska börja byggas 2017 och gå i produktion från 2018.

Det är välkända ABB-kunder som ligger bakom projektet, tyska RWE, skotska SSE, norska Statkraft och Statoil.

ABB vann i höstas 800 miljoner dollars HVDC-projektet Caithness-Moray i Skottland och väntas bli tilldelad HVDC-kontraktet på Johan Sverdrupfältet som Statoil utvecklar i Norge.