Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här dyker de efter bilvrak i Nybergs gruva

Efter bilfynden i Silvbergs gruva i Säter så var samma grupp och dök efter dumpade bilar i Nybergets gruva i Smedjebacken på torsdagen. Men det är oklart vem som ska ta ansvar för den potentiella miljöfaran de utgör.

I våras var en projektgrupp bestående av bland annat företaget Oceans X Team, som hittade den ryska ubåten i Östersjön tidigare i år, och en bärgningsfirma i Silvbergs gruva i Säter för att dyka efter bilar som dumpats i vattnet. Då hittade man 16 bilar som de lyckades identifiera vilket gjorde både polis och försäkringsbolag intresserade. Även Säters kommun blev intresserad på grund av miljöfaran med bilarna.

Vid dykningen i Silvbergs gruva blev man även uppmärksammad på att flera bilar hade hittats i Nybergets gruva i Gubbo i Smedjebackens kommun. Vid elvatiden på torsdagen var man så på plats för att undersöka gruvan med en undervattensrobot.

– Det här schaktet har kommit upp på tapeten, att det skulle vara väldigt mycket bilar har vi hört från flera håll. Även kommunen har kontaktat oss om det här schaktet för att det varit påringningar där också, säger Derek Säll, som leder arbetet och bland annat hjälper Statens Haverikommission med liknande fall.

När DT är på plats för att följa dykningen på plats är undervattensroboten nere på runt 16-17 meters djup och man ser flera bilar där nere, men sikten är grumlig. Derek har hört rykten om allt från 50 till 100 bilar nere i vattnet.

– Jag tror inte på det själv men kanske ligger det tio bilar här och det är mycket det också, säger Derek.

Till slut lyckas man identifiera åtminstone sju-åtta bilar, både av äldre och nyare modell. Precis som med bilarna i Silvbergs gruva utgör de en miljöfara. När deras undervattensrobot dyker omkring bland bilarna bubblar det upp föroreningar till vattenytan. Föroreningar som kan skada grundvattentäkten.

– Många har egna brunnar runt omkring i Dalarna, så det sprider sig till brunnar och i stort sett över allt. Man vet ju inte vad som finns i bilarna, men man vet att det finns bränsle som förångas. Det kan också finnas kemikalier och dunkar med saker i de här fordonen som man vill få undan. Det kan även finnas andra saker från 60- och 70-talet som är dumpat i de här schakten, när det fortfarande inte var ett miljöbrott att det göra sig av med de här kemikalierna, säger Derek.

Framför allt försöker man identifiera nummerplåten på bilarna, först då kan försäkringsbolag bli intresserade av att bekosta en bärgning av bilarna. Just ansvaret för bilar och annat som dumpats på ställen som Silvbergs gruva i Säter och Nybergets gruva i Smedjebacken är en knepig fråga. Efter dykningen på torsdagen hade Derek och hans team ett samrådsmöte med bland annat markägare, kommun och försäkringsbolag i Säter om vad man ska göra med de bilar och tunnor man hittade i Silvbergs gruvan i våras.

– Jag har gått igenom de lagrummen jag tyckt varit tillämpliga i de här fallen och jag kan inte hitta något ansvar att vi som tillsynsmyndighet kan kräva att någon ska plocka upp de här grejerna. Det finns en lucka i lagen. Om man inte vet vem som ansvarar för bilen kan man inte kräva någonting av någon. De är lite klurigt, säger Åsa Mårdberg, miljöinspektör i Säters kommun.

Derek Säll hoppas få i gång en bärgning av bilarna i Silvbergs gruvan så snart som möjligt. Han vill gärna gå vidare för att undersöka fler gruvor runt om i Dalarna och vill få tips från allmänheten.

– Jag är helt övertygad att många ljusskygga varelser har mycket att frukta nu framöver. Vi har bärgat allt från bilar, motorcyklar, båtar, kroppar och gifttunnor. Det finns ingen gräns för vad man slänger i vattnet. Det är ungefär som med snö, det man gömmer i snö kommer upp i tö. Här slänger man i vatten och så dyker det upp när vi kommer.

LÄS MER:

Skrotbilar i Nybergets gruva

Hittade 16 bilar i Silvbergs gruva

"Intressanta fynd"

"Vi väntar på att få börja bärga"

Stor fara för miljön i Silvberg

Bilarna dumpades i en silvergruva från 1300-talet

Unika tv-bilder: Det finns i gruvhållet