Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du bestämt dig än?

Annons

Klockan tickar, valet 2010 närmar sig med stormande steg och jag tror nog att många, precis som jag, väntar ända in i det sista med att bestämma sig.

Partierna sätter upp planscher lite överallt, de dyker upp i TV, det skrivs om dem i tidningarna och även på Spotify har de nästlat in små reklamsnuttar. Ibland känns hela valrörelsen som en soppa, där de olika partierna pratar illa om varandra hellre än att föra fram sina egna åsikter och framtidsvisioner.

Hur vet jag då vad jag ska välja?

Själva ordet val i sig sänder ut nästan negativa vibbar. Att göra ett val innebär att man inte kan få allt, man måste välja. Utifrån vad man väljer får man något, men man släpper samtidigt en annan önskan. Varje val för med sig konsekvenser, konsekvenser man kanske inte ser i ögonblicket man väljer men som istället kommer sakta smygande som en långvarig förkylning. Efter valögonblicket finns ingen återvändo, just därför är det viktigt att välja rätt. Just det, negativa vibbar.

I år finns det fler förstagångsväljare än någonsin och jag är nog inte ensam om att tycka att valet är svårt. Som förstagångsväljare har man har precis blivit vuxen och det ligger en framtid nära som kan innehålla många olika scenarion. Hur vet man då vad som kommer att gynna en i framtiden?

Utan att riktigt veta när eller hur har i alla fall jag blivit påverkad av mina föräldrar och deras politiska åsikter. Jag antar att det är för att man känt till dem större delen av livet och det kan vara de egentligt enda åsikterna man hört. Utan att riktigt veta om det kan föräldrarnas åsikt sakta men säkert ha omvandlas till den egna. Man uppfostras till att följa regler, att inte göra fel. Man uppfostras efter deras regler och normer och man tar till sig en del av deras tankar och idéer.

Det viktigaste med valet är att ändå att rösta på det man själv vill. Att sätta sig ner, mota bort tankarna på omvärlden och deras åsikter och istället fokusera på sig själv. Vad vill jag? Vilket Sverige vill jag se i framtiden?

Det är ju egentligen inte så negativt när allt kommer omkring, ordet val. Vi har en chans att vara med och bestämma, att vara med och göra Sverige till ett bättre land.

Valet 2010 ger oss möjligheter att visa var vi står. Man kan inte få allt, men man har i alla fall ett val.

Själv har jag valt sida men inte parti. Det kan jag grubbla på i ytterligare en vecka.

Terese Lidén

Mer läsning

Annons