Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bygger de sitt drömhus – ovanligt med nybyggen i Vansbro

En dröm för Mattias Brandt och Emma Nilsson har under en längre tid varit att få bygga sitt alldeles egna hus. En dröm som nu håller på att gå i uppfyllelse. Efter en rad komplikationer och frustrationer för att ro byggnadstillståndet i hamn är nu byggnationen, två och ett halvt år senare, äntligen i gång.

Annons

Det har varit ett långt förlopp för paret. Bygglovsprocessen inleddes i september 2013 och byggnationen kom inte i gång förrän i april 2016, två och ett halvt år senare. Tomten och den snart 200 kvadratmeter stora villan är belägen på Näset i Äppelbo, ett tjugotal meter från drömvillan strömmar Västerdalälven.

– Tomten har varit i vår ägo nu sedan hösten 2013 och att få bygga ett eget hem har varit en dröm sen man har varit ung, berättar Mattias Brandt.

Inspiration till husritningen har paret plockat lite överallt, utvändigt sett är huset av en ganska klassisk sekelskiftesmodell.

– Inne har vi väl försökt fått till det lite som vi själva vill ha det, berättar Emma Nilsson.

Att de väljer att bygga hus i just Äppelbo beror på att båda har sina rötter där och trivs i kommunen.

– Om man trivs på ett ställe och vet att man ska bo kvar, varför inte bygga ett eget hus där, konstaterar Mattias Brandt.

– Vi hoppas kunna inspirera andra att också bygga hus, fyller Emma Nilsson i. Det är inget litet projekt ha att och göra med, men det är mycket roligt.

Ann Nyberg, kommunikatör i Vansbro kommun, skriver i ett pressmeddelande att både bygginspektör Pekka Nilsson och Emma Hogander gläds åt att paret orkat hålla ut − och åt att de alls vågade satsa på projektet.

− Vi förstår att de stundvis har varit uppgivna. Eftersom huset skulle byggas i strandnära läge, där länsstyrelsens regelverk är väldigt tydligt, så fick vi gå den långa vägen och ansöka om ett nytt Lis-område. Det står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, och är en ganska lång process, berättar Emma Hogander.

− Nybyggnation av privatbostäder har länge hört till ovanligheterna i Vansbro kommun. Just nu byggs det, förutom den här villan, även en i centrala Vansbro, samt flera fritidshus. Antalet bygglov har ökat med 100 procent på bara ett par år, och även huspriserna har gått rejält uppåt, säger Pekka Nilsson i pressmeddelandet och fortsätter:

– Vansbro kommun befinner sig faktiskt i dag i ett läge där det råder bostadsbrist, ett angenämt bekymmer. Jag tror absolut att det kommer att byggas mer framöver; man vågar satsa på boende i Vansbro kommun nu. Det är jätteroligt.

Efter mycket om och men är nu äntligen byggnationen av parets drömhus alltså i gång och om paret får som de vill, står huset inflyttningsklart vid årsskiftet, det som lockar mest just nu…

– …är att få av snickarkläderna. Nej, men kunna gå ner till älven och fiska och helt enkelt bara kunna njuta av läget, säger Emma Nilsson med ett leende på läpparna

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

Annons