Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bjuds sylt för alla smaker

Med råvaror från Siljansbygden vill Yvonne Björ etablera sin sylt i Dalarna.
Hon är en av de småskaliga matproducenterna som hade öppet hus under Mat i Siljan.
– Närodlat och fritt från konserveringsmedel är godast, tycker Yvonne Björ.

Inne i sin syltbutik på Björgården står Yvonne Björ och svarar på besökarnas frågor. Hon försöker samtidigt lära sonen att hantera kassaapparaten så att hon kan röra sig i lokalen och hjälpa kunderna. Besökarna vrider och vänder på de prydligt uppställda burkarna och inspekterar innehållsetiketterna; lingon, vodka, rosmarin, Jordgubbar, svartpeppar, citron, listan kan göras lång.

– Bärsäsong och min fantasi sätter gränserna för innehållet i sylten, säger Yvonne Björ.

Hon tycker att många skulle tjäna på att samarbetet mellan ekologiska och småskaliga matproducenter i Dalarna ökade. Det skulle vara tryggare för producenterna och lättare för kunderna att hitta den närproducerade maten.

– Jag och vissa producenter som finns i närheten samarbetar redan till viss del. Ett första steg i att blida ett större nätverk skulle kunna vara om några marknader för närproducerad mat i Dalarna gick ihop och anordnade något evenemang tillsammans, säger Yvonne Bjur.

Utanför butiken har hon dukat upp olika syltsorter som besökarna får provsmaka. Där står Björn Ganning och försöker hitta något som faller honom i smaken.

– Den där med blåbär, krusbär, svartpeppar och punsch var nog godast. Jag var lite skeptisk mot svartpeppar i sylt först, men smaken fastnade på något sätt, säger han.

Under ett äppelträd ute på gården står Barbro Boberg och visar mattor, filtar och dukar som hon har vävt. Traditionella dalamönster är hennes specialitet. Barbro använder ofta skinn från Björgårdens Dalapälsfår när hon vadderar sina filtar.

– Det är en alldeles särskild och sällsynt typ av skinn som passar utmärkt när jag ska vaddera. Familjen Björ är duktiga på det de gör. Det är roligt att ha dem här i krokarna, säger hon.

En liten bit bort står Yvonnes make Jonas Björ och steker så kallade Rättviksriddare (en variant av fattiga riddare doppade i pannkakssmet med diverse pålägg).

– Yvonnes syltmakeri har gått från att vara en liten hobby till att bli hennes heltidssysselsättning. Drömmen är att sylten ska bli så pass etablerad att vi båda kan försörja oss på inkomsterna och lägga ännu mer tid på att förbättra och förnya sylten, säger han.