Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här behöver tillgängligheten bli bättre

På uppdrag av gatuchefen har DHR i Säter sammanställt en tio-i-topplista över de saker som behöver bli bättre när det gäller tillgängligheten i Säter. Kristina Jaako, ordförande för DHR i Säter, skulle dock utan problem kunna räkna upp tio saker till.
– Men vi måste ju börja någonstans, säger hon.

Gatuchefen Andreas Mossberg har bett styrelsen för DHR i Säter att göra en topplista över de saker som behöver bli bättre när det gäller tillgängligheten i Säters kommun. DHR har lämnat in listan och ville även visa Södran var dessa platser finns.

– Vi har valt att fokusera på enkla saker, som inte kostar en massa pengar att åtgärda. Vi hade en marsch för tillgänglighet i våras, som gatuchefen var med på, och där fick vi möjlighet att diskutera och peka på de saker som behöver förbättras, säger Kristina Jaako.

Handtag till vissa butiker, samt en möjlighet för funktionshindrade att påkalla butikspersonalens uppmärksamhet är några av sakerna på listan.

– En ringklocka skulle kunna vara en lösning för att fånga personalens uppmärksamhet på att man vill hjälp med att ta sig in i butiken. Då kan de plocka fram sin ramp och hjälpa den funktionshindrade kunden in, säger Kristina Jaako.

Storgatan är en gata som inte står med på listan, men som Kristina Jaako också lyfter fram.

– Trottoaren är på tok för smal för att man ska kunna vända med en rullsol. I stället för att vända rullstolen måste den backas längs hela trottoaren. Och det går inte heller att bredda trottoaren, för då blir vägen för smal för bilarna. Det allra bästa vore faktiskt att göra om Storgatan till en gågata, säger Kristina Jaako.

Utanför Apoteket vill styrelsen för DHR att gatan jämnas till.

– Det är tungt att gå inåt och på vägen ut så sluttar det så mycket nedåt att man kan ramla omkull. Det finns många fler saker som behöver bli bättre, men nu har vi lämnat in en lista på tio punktar. Vi måste ju börja någonstans. Huvudsaken är att kommunen ser till att tillgängligheten ökar för alla kommuninvånare, säger Kristina Jaako.

Gatuchefen Andreas Mossberg välkomnar listan från DHR.

– Det är alltid bra att ha en dialog. Nu har vi något konkret att utgå ifrån, DHR har pekat på de saker som de anser är i störst behov av en förbättring och jag välkomnar det initiativet. Det ger oss en bra grund att stå på. Nu ska vi börja titta på vem som kan göra vad för att beta av sakerna på listan. Ansvaret kan ligga hos kommunen, hos olika affärer eller fastighetsägare. Och när vi har betat av listan på tio saker så kan vi sedan fortsätta med tio nya saker, säger Andreas Mossberg.