Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är vargens sista timme i livet

Skyddsjakten tog bara ett dygn.
Sedan var den oskygga vargen som den senaste tiden huserat öster om Söderbärke skjuten.
Tidningens utsända hade strax innan mött vargen på vägen.

Inne i byn Korsheden blir det vid 12-tiden plötsligt "mötande trafik" i form av en stor varghanne. Tidningens fotograf hinner ta flera bilder samt filma både inifrån bilen och utanför den, med vargen ståendes still på bara något tiotal meters avstånd.

Vargen fortsätter sedan fram längs vägen, mellan två hagar med kor, viker av i Blomsteränget där familjen Eriksson bor och har två islandshästar i en hage.

En av hästarna rycker till av rädsla samtidigt som vargen inne på gården gör en snabbkoll in i stallet, för att sedan dra ut på vägen igen och fortsätta åt Söderbärkehållet.

– Tredje gången varg har setts här. Själv har jag visserligen inte sett någon än, men nog är det fler än en varg som rör sig här i trakten, säger Conny Eriksson när han får höra om vargbesöket på gården.

Från Korsheden fortsätter sedan vargen in i skogen och dyker ett antal minuter senare upp i grannbyn Ösängsbacken, där grannarna Per-Olof Linder och Kjell Eriksson båda får se den.

Kjells katt blir uppjagad i en stugknut av vargen, som sedan börjar tugga på lite gammal blast i godan ro.

– Jag tog en kvast och gick emot vargen för att försöka skrämma i väg den, men inte gick den undan. Det här börjar ju bli parodi, säger Kjell Eriksson.

Vad gjorde du då?

– Tja, jag tog fram mobilen och tog en bild av vargen. Den verkade inte det minsta aggressiv, men nog är det rätt att få bort en varg med ett sådant beteende.

Vargen förmodades sedan ha lunkat vidare mot Vikaränget, där Lars-Ola och Marina Ericsson fick anledning att titta till familjens får, getter, hästar och hundar.

– Jag tror minst att det är tre vargar som rör sig här i trakten, säger Lars-Ola Ericsson.

Strax efteråt hörs ett skott. Klockan är då 12.50 och det står klart att vargen inte hade gått mot Vikaränget, utan mot Vreten och Nysveden, nära Nor.

Där, på gården vid Kvarnbäcken, hade paret Sven-Erik Danielsson och Karin Johansson hastigt fått annat att göra än att hälsa dottern Susanna Johansson välkommen hem från Australien.

– Vi tittade ut och fick se vargen spana in våra höns, berättar Karin Johansson.

Snabbt larmades länsstyrelsen, skyddades de frigående hönsen och säkrades ett tv-inslag. För Susanna Johansson är känt ansikte från SVT Gävledala, om än tjänstledig för studier i Australien.

Hon kom hem till Söderbärke bara halvannan timme innan dramatiken bröt ut och vips var hon, med kameran i hand, tillbaka i journalistrollen.

För länsstyrelsens skyddsjägare blev det en enkel sak att från nära hålla skjuta den mycket oblyga vargen.

Men Sven-Erik Danielsson tror inte att vargbesöken kommer att upphöra.

– Jag såg en varg gå förbi här i går och jag är inte helt säker på att det var samma varg som nu blev skjuten. Det är många vargar häromkring.