Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Troll - 20 år senare

Jimmy Dean, en gul mc-jacka och ett gäng tonårstjejer i bandanas och Converse. Någon som minns? Låten är skriven av Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell men gruppen som fick en one-hit-wonder och skickade Phil Collins från första plasten på Tracks-listan vintern -89 /-90 bestod av sju tjejkompisar från Norslundsskolan i Falun.

En halv skolklass som blir kändisar på samma gång, hur var det egentligen?

- Det var så roligt. Vi fattade nog inte hur stora vi var. Men det var något hela tiden. Vi fick listor på vad vi skulle göra, vilken radiostation vi skulle prata med och vilken tidning vi skulle träffa. Men vi hade förmånen att få vara oss själva in i det sista. Det var inte lika mycket fabrik då, säger Nina Wikberg, eller Norberg som hon hette när hon spelade keyboard i Troll.

Gruppen startade på fritidsgården när de sju tjejkompisarna bara var 12 år gamla. Bakom sig hade de sångerskan Annikas pappa Olle Larsson och managern Håkan Nordström från fritidsgården. Till en början var det troll-kläder och låtar på temat troll som gällde. Men efter en talangjakt började bandet få allt fler spelningar och när de plockades upp av Ola Håkansson och Sonet 1989 blev de rikskändisar. Då var de 16 år och rufsiga frisyrer, svansar och tandgluggar var ett minne blott.

Ni fick jobba med hitmakartrion Norell Oson Bard som skrev Jimmy Dean, det måste ha varit speciellt?

- Det var ju häftigt att komma till Sonet första gången och jag minns att Tim Norell och Ola Håkansson var med i studion. Men vi hade varandra. Vi var aldrig oroliga eller rädda. Vi var ett helt fotbollslag som kom in och både syntes och hördes, säger Monica Malm, tidigare Blom, också hon keybordist i Troll.

Ni syntes överallt våren och sommaren 1990 sedan försvann ni, vad hände?

- Vi sa hela tiden att vi spelar så länge det är kul. Vi lade av 1992 och sista skivan gjorde vi bara för att vi hade kontrakt. Sista vändan vi var ute och turnerade så var vi så less och så trötta. Vi kände att det räckte. Det blev inget mer än Jimmy Dean. Men vi har fått minnen och vänner för livet, säger Nina Wikberg.

Idag arbetar hon bland annat som yogainstruktör i Falun. Monica Malm utbildar sig till akupunktör och basisten Helena Caspersson är administratör på en skola i Smedjebacken och har i dagarna blivit mamma för fjärde gången. Resten av Troll-gänget är utspridda över Sverige.

- Ingen av oss håller på med musik. Förutom Annika (sångerska i Troll, reds. anm.) som sjunger i kyrkan ibland. Man saknar det när man är på konsert. Då vill man stå på scenen, säger Nina.

- Jag kan bli sugen, som när min son började spela bas. Då ville jag också spela, säger Helena Caspersson.

Vad tycker ni om Jimmy Dean idag?

- Man blir fortfarande glad när man hör den. Det är nostalgi!

Fakta: Troll

Historia: Bildades 1985. Spelade från början musik på troll-temat. Signerades 1989 av Sonet och Ola Håkansson och slog vintern -89/-90 igenom stort med Jimmy Dean. Lade av 1992 efter en egeninspelad skiva och två skivor på Sonet.

Diskografi: Stoppa Sabbet, utgiven under gruppnamnet Trollrock (1986), Troll (1989), Put Your Hands In The Air (1990), Flashback #07 (1995).

Fakta: Vad hände med Trollen?

Annika Larsson: Då: sångerska Nu: Elevassistent och fritidsledare, Falun.

Erica (Bergman) Helander: Då: gitarrist Nu: Museivärdinna, föräldraledig, Stockholm

Petra Norén Dahl: Då: körtjej Nu: Studerar, Älvdalen.

Helena Caspersson: Då: basist Nu: Adminstratör på skola, mammaledig, Smedjebacken.

Jenny Jons: Då: trummis Nu: Konferens- och cateringansvarig, föräldraledig, Åkersberga.

Nina (Norberg) Wikberg: Då: keybordaist Nu: Yogainstruktör och medlemsrådgivare på Må bättre, Falun.

Monica (Blom) Malm: Då: keyboardist Nu: Massör, personlig assistent och läser till akupunktör, Falun.