Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är SVT:s uppgifter om Leksands affärer

/

Skatteplanering, anklagelser om jäv och brott mot kommunallagen.
I kväll i Sveriges Television sänds Uppdrag granskning om Leksands kommuns relation till hockeylaget Leksands IF – och experter ser allvarligt på de uppgifter som granskarna plockat fram.
– Det är regelvidrigt på flera olika sätt samtidigt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Annons

Få detaljer kring Uppdrag gransknings program om Leksands kommun har kommit fram.

De uppgifter som har sipprat ut har handlat om att förhållandet mellan kommunen och Leksands IF är föremålet för SVT-programmets granskning.

DT har fått titta på de uppgifter som Uppdrag granskning lägger fram – och här är några av dem:

* Vid försäljningen av campinganläggningen Orsandbaden till LIF genomförde Leksands kommun en typ av skatteplanering. Genom att först sälja en trottarkant i Leksands-Noret som basfastighet för en krona, och därefter anmäla campingen som en tilläggsfastighet slapp hockeyklubben att betala stämpelskatt för campingområdet, vilken hade varit baserad på köpesumman 30 miljoner kronor. Senare skrevs trottoarkanten över på kommunen igen. Därmed undandrogs en miljon kronor i skatt, enligt Uppdrag granskning.

– Allt som är lagligt är inte lämpligt att göra, och i synnerhet inte för en kommun. Det låter som att man har utnyttjat reglerna till max, så att säga. Det är inte säkert att det är lämpligt alla gånger, säger Hanna Sörendal, jurist på Lantmäteriet, myndigheten som tar ut stämpelskatt.

* År 2010 beslutade kommunalstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) själv, genom ett så kallat ordförandebeslut, att kommunens aktier i Leksand strand skulle fungera som säkerhet för ett LIF-lån på tre miljoner kronor. Uppdrag granskning visar i programmet att tillvägagångssättet är förbjudet enligt kommunallagen.

– Om en kommun äger aktier får man inte pantsätta aktierna, konstaterar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och fortsätter:

– Det strider mot kommunallagen för det första, och för det andra är det varken kommunstyrelsens ordförande eller kommunstyrelsen som ska fatta beslutet, utan det är fullmäktige. Det är regelvidrigt på flera olika sätt samtidigt.

Kommunalrådet Ulrika Liljeberg säger i tv-inslaget att beslutet var kollat hos kommunens jurist – men när Uppdrag granskning följer upp hennes påstående hittar de inget belägg för det.

– Men det kan inte hända så mycket mer än att "det här var bra dumt gjort", säger Lundin om eventuella påföljder för beslutet.

* Dessutom visar programmet hur ett antal ledamöter i kommunstyrelsen och fullmäktige antingen har ekonomiska affärer med LIF eller äger aktier i hockeybolaget samtidigt som de är med och röstar för mer kommunala pengar till hockeylaget.

– Det ska till en hel del för att det ska vara ett ekonomiskt intresse som tippar över till jäv. Exakt vart gränsen går är svårt att säga, säger Olle Lundin.

Sufar du via DT:s app eller på vår mobilsajt? Klicka här för att se utdrag ur onsdagskvällens Uppdrag Granskning. Du kan också se tv-klippet i appens tv-avdelning.

Annons