Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är stjärnorna i O-ringen – Tove Alexandersson: "Grym genomkörare före VM"

Flera stjärnorienterare är anmälda till O-ringen i Sälen – men alla kommer inte att genomföra hela tävlingen. Ett undantag är Stora Tunas och Sveriges VM-hopp Tove Alexandersson. "Jag är grymt laddad", säger landslagsstjärnan.

På lördag börjar årets upplaga av O-ringen i Sälen. Den stora orienteringsfesten lockar inte bara tusentals motionärer utan också flera hundra stjärnorienterare från hela världen.

Till årets upplaga finns bland annat damernas världsetta Tove Alexandersson och herrarnas världstvåa Thierry Gueorgiou, Frankrike.

Men flera världsnamn saknas – och när O-ringen är slut är det bara tre veckor kvar till VM i Strömstad och Tanum börjar, den 20 augusti.

– Det är ett tag tills VM börjar efter O-ringen. Det är tre veckor. Jag tycker att det känns bra, säger Tove Alexandersson till Sporten.

Stora Tunas affischnamn ser fram emot festen i Sälen.

Den norska världsfyran Anne M Hausken Nordberg, förra årets vinnare i O-ringen, är en av svenskans huvudkonkurrenter till segern.

– Jag är verkligen laddad och jag ser fram emot en rolig och krävande orientering. Klart det vore kul att vinna, men framförallt vill jag göra bra lopp. Det är många bra löpare som är med, säger Alexandersson.

Många svenska VM-stjärnor som är anmälda springer inte alla etapper. Tove Alexandersson ska dock genomföra hela O-ringen.

Varför?

– Det är en bra genomkörare före VM. Jag har hela tiden planerat att göra hela tävlingen. Jag tycker det ligger så pass långt före VM så det gör ingenting. Jag ser det som en vecka med flera bra tävlingar och så tycker jag att tävlingen är rolig.

Hur är det att orientera vid fjällen i Sälen?

– Ja, det är ju en speciell terräng med både fjäll och skog. Det blir utmanande och det kommer att bli misstag. Det gäller att orienteringstekniken sitter, säger Tove Alexandersson.

Dameliten (D21 Elit)

1. Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, Sverige (1)

Den största favoriten till att vinna hela O-ringen. Stora Tuna-löparen har under sin karriär ställt upp tio gånger och hennes facit är imponerande: 9 totalsegrar och 1 andraplats.

LÄS MER: I ensamt majestät trivs Tove bäst

2. Anne M Hausken Nordberg, Nydalens SK, Norge (4)

Den norska favoriten har två totalsegrar i O-ringen och den senaste kom så sent som förra året. Den rutinerade norskan har en fin meritlista med tre VM-guld och två EM-guld. Hon är en av förhandsfavoriterna.

3. Catherine Taylor, OK Linné, Storbritannien (5)

Har varit i blåsväder efter VM-skandalen förra året när hon slog en polis och ordningsvakt vid en krog efter att ha missat VM-medaljer. Men, är en bra orienterare vilket också visar sig på världsrankingen.

4. Svetlana Mironova, Koovee, Ryssland (6)

Ryskan är en outsider till att vinna totalsegern i O-ringen. Hon har både VM-guld och VM-brons i långdistans – och har en fin kapacitet.

5. Nadiya Volynska, OK Orion, Ukraina (7)

Silvermedaljör på VM i Skottland förra året på sprinten. Har även två EM-silver. Ska inte ha med totalsegern att göra – men är sjua på världsrankingen.

6. Annika Billstam, OK Linné, Sverige (12)

Rutinerade och regerande världsmästarinnan Annika Billstam, 40 år, har flera VM- och EM-medaljer på sin meritlista och är förstås en av kandidaterna som kan ställa till det.

Andra namn som utmanar: Sofia Haajanen, SK Pohjantähti, Finland (26), Heidi Bagstevold, Fredrikstad SK, Norge (29), Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, Sverige (44), Karolin Ohlsson, Järla IF, Sverige (52), Lisa Risby, OK Kåre, Sverige (73), Sara Hagström, Falköpings AIK OK, Sverige (79).

Herreliten (H21 Elit)

1. Thierry Gueorgiou, Kalevan Rasti, Frankrike (2)

Den franske fixstjärnan kan mycket väl vara den bäste herrorienteraren någonsin. Han har 13 VM-guld (7 medel, 3 lång, 1 sprint, 1 stafett) och kommer förstås till O-ringen för att vinna tävlingen.

2. Magne Daehli, Halden SK, Norge (7)

Han är bäst på långdistans men saknar ännu medaljer från de stora mästerskapen. Det har mest blivit pallplaceringar i stafetter. Han är en bra utmanare och har allt som krävs för att erövra världen – bara han får till starterna.

3. Oleksandr Kratov, Koovee, Ukraina (10)

En stabil orienterare som kanske mest är känd för sin enorma seger på SM i nattorientering i Göteborg, där han vann med över sex minuter före Pavlo Ushkvarok. Trivs bra med längre distanser.

4. Carl Godager Kaas, Bäkkelagets SK, Norge (11)

En rutinerad norsk orienterare vars största merit förstås är VM-guldet 2010 på hemmaplan i Trondheim. En bra laglöpare och som kan vara en outsider i Sälen.

5. Ruslan Glibov, OK Ravinen, Ukraina (15)

Ukrainaren har sällan med medaljerna att göra men är samtidigt väldigt stabil. Formkurvan ser rätt bra ut med ett flertal topp tio-placeringar på internationella tävlingar den här sommaren.

6. Johan Runesson, Göteborg-Majorna OK, Sverige (18)

På internationella tävlingar är Johan Runesson ofta med och nosar på topp tre-platser. Han har flera medaljer från JVM. Är den svensk som på förhand har störst potential att hota Gueorgiou om totalsegern.

Andra namn som utmanar: Fredric Portin, Paimion Rasti, Finland (17), Gernot Kerschbaumer, Pan-Kristianstad, Österrike (19), Albin Ridefelt, OK Linné, Sverige (22), Martin Regborn, Hagaby GOIF, Sverige (44), Emil Svensk, Stora Tuna OK, Sverige (82), Jerker Lysell, Rehns BK, Sverige (100+).

MER OM O-RINGEN I SÄLEN:

Angela först i O-ringen

***

​Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

​Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här