Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är råden från Bjurman till Bjurman

NEW YORK. I nya Looper – en rätt så halsbrytande hybrid av Tillbaka till Framtiden, Inception, Sjätte sinnet och Goodfellas – åker Bruce Willis tillbaka i tiden och träffar sitt yngre jag.

Jag ska inte avslöja för mycket, ni kommer att vilja se den här filmen, men låt oss säga att mötet inte är helt okomplicerat.

Det blidde det garanterat inte om jag reste tillbaka till 1982 och träffade mitt 15-åriga jag heller. Framförallt befarar jag att han skulle få läggas in för observation efter att ha sett vilket fysiskt förfall som väntar. Han – eh, jag – var en hurtig handbollsspelare för 30 år sedan och hade ännu inte upptäckt dry martini, anklever och hur mycket behagligare det är att ligga kvar i soffan än att vara ute och röra på sig och bli kall och snorig.

Likafullt vore det trevligt få ge honom några råd och förklara ett och annat han ännu inte förstår.

Vad skulle man säga?

Tja, man kan ju börja med att upplysa om att han ska undvika att gå på konserter med Eric Clapton, se Steven Spielbergs Solens rike och läsa Camilla Läckberg-romaner.

Sådant ger bestående men.

Några stilråd kunde också vara på plats. Nej, klipp inte det där krullet enligt samtida hockeymode. Gå inte i ärmlösa T-shirts, inte ens såna det står The Clash på. Och bär aldrig tubsockor.

Go easy on the gräddsås och persiljesmör, skulle en välbehövlig dietrekommendation kunna lyda – och till det bör man nog också addera anmärkningen att dubbel Dajm inte kan klassificeras som frukost.

Kärlek ska man kanske inte inbilla sig att man är förmögen att få en tonåring att begripa något om, men jag hade nog ändå försökt få honom att inse att vi besparas mycket sveda och värk om han låter bli att inleda några seriösa förhållanden. Det är inte för oss.  Samtidigt ska han tacka ja när Lill-Eva vill dansa tryckare på kongressen och inte sitta och försöka vara tuff med de andra tubsockslallarna.

Några andra allmänna förmaningar:

Köp aldrig en Ford Fiesta. Leta på Torgny Bendelin och gör klart att han under inga omständigheter får beordra defensiv när Leksand har ledningen med 3-0 efter en period i femte avgörande SM-semin mot Färjestad 1997. Tro inte att du vet allting – framförallt inte när du skriver om Mikael Wiehe i tidningen. Flytta under inga omständigheter till Skarpnäck. Bjud Kurt Säfström på fler efterfester på Bygatan. Bilda Serik Fans ännu tidigare. Drick aldrig Aurora. Var inte rädd, titta folk i ögonen och skratta mycket.

Fast det allra bästa rådet är förmodligen att aldrig åka tillbaka i tiden och messa med ett liv som, alla blindskär och grundstötningar till trots, blivit rätt perfekt.