Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är mjölkbilen som kör längst i Dalarna

/
  • Arlas senaste medlemmar Anna Axelsson och Robert Gunérus som mjölkar så mycket av sina fjällkor att det räcker till mer än fäbodbruk
  • En unik del av Arla, Klitten i Älvdalen 485 meter över havet
  • Den gård i Arla-Sverige där man fortfarande handmjölkar
  • Mitt under värsta Milkokrisen bestämde sig Per-Arne Pettersson i Evertsberg att tro på mjölkens framtid och investerade i en mjölkningsrobot
  • Hur kan Lokavatten kosta som mjölken som kräver så mycket jobb funderar Ingemar Dahlberg som kör 74 dalabönders mjölk till deras Arlamejeri i Kalhäll utanför Sockholm

485 meter över havet, det är höjdarmjölken i Dalarna, med 33 mil till mejeriet.
Så är det i dag för Dalarnas nordligaste mjölkbonde, Kjell Halvarsson på Klitten i Älvdalens kommun.

Annons

Förr var det 19 mil till mejeriet i Grådö. 115 Milkobönder i Dalarna har gjort en lång resa de senaste åren så nu hittar man mjölk från mjölkbönder i Dalarna i mjölkpaket från tre mejerier.

– Det ryktas att det är en bonde i Lima som vill gå med i Arla, i så fall blir han den nordligaste, berättar Ingemar Dahlberg när han vant rattar sin mjölkbil efter Vasaloppsvägen upp till Evertsberg.

– Det är en tidigare Milkobonde som de senaste tio åren haft köttdjur som vill börja med mjölk igen, bekräftar Robin Grönstedt på Arla och håller tummarna – för nya mjölkbönder är något unikt i dagens Mjölksverige.

Dahlberg har kört mjölkbilen åt Arla sedan november 2011 och hans företag Hedemora tanktransporter hämtar i dag mjölk i nästan hela Dalarna, hos 74 bönder.

Men hans far startade åkeriet 1972 och själv har han kört mjölk åt dalabönderna i hela sitt yrkesliv. Hans firma har i dag två mjölkbilar och två släp.

– Det var kännbart när vi vid årsskiftet miste körningen åt 15 bönder, vi miste 50 000 liter per dygn. Jag fick säga upp tre heltidsanställda och sälja ett helt ekipage, berättar han när vi närmar oss första gården i Evertsberg, 485 meter över havet. Hans nyinköpta bil har just rullat 750 mil när vi hoppar in i Bolen vid Moraklockan och ger oss i väg för att träffa Dalarnas nordligaste bönder.

– I kväll hämtar jag 38 kubikmeter hos 16 bönder. Det är en resa på tio timmar. Mjölkbilen får stå över natten vid mitt garage i Hedemora och i morgon bitti kommer en utvilad åkare och kör ned till Kalhäll.

Anna Axelsson och Robert Gunérus är Arlas senaste medlem, gick med 2011, och är vårt första nedslag. De har tidigare enbart ägnat sig åt fädbodbruk på Gessi fäbodar.

När Arlas senaste medlem började leverera handlade det om 100 liter var annan dag och nu har man just slagit nytt rekord, över 500 liter, berättar hon.

Nästa stopp gör vi hos Per-Arne Pettersson, också han i Evertsberg. Han har sådan tro på mjölken att han mitt under värsta Milkokrisen investerat i en robotmjölkningsmaskin åt sina 60 kor.

– Det är ett tufft klimat häruppe, växtzon sju som i Kalix. Men det går att investera om man som i mitt fall får 50-procentigt stöd av länsstyrelsen. Men det tog fem år att bestämma sig. Landshövdingen vill se att inte bara gårdarna i södra Dalarna lever. 1990 när jag tog över gården då var vi 30 bönder i Evertsberg, nu är vi fyra kvar som arbetar med mjölk, säger han.

Han tycker att det nya livet som Arlabonde är något helt annat än under krisen och "stökåren i Milko".

Under resan träffar vi också Arlas förmodligen enda bonde som fortfarande mjölkar för hand och uppe i Klitten säger vi farväl till Ingemar Dahlberg som ber oss följa efter hans mjölkbil efter kanonvägen mellan Älvdalen och Våmhus, en riktig naturupplevelse. Och hans ord om priset på mjölk stannar kvar:

– Jag har lite svårt att förlika mig med tanken att mjölk inte får kosta pengar, 3,40 får bonden idag. Jag ser hur lång tid det tar att få fram en mjölkko, vet hur diesel och foderpriserna ökar. Jämför priset med Lokavatten i affären, mjölk är tjockare än vatten.

Annons