Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Leksands nya värvning – landslagsmeriterad målvakt från KHL

Leksands IF släppte namnet på sitt senaste nyförvärv under fredagseftermiddagen: Atte Engren. 28-åringen från Finland kommer senast från Spartak Moskva.

Atte Engren, född i Rauma, Finland, är Leksands IF:s nya förvärv inför återkomsten till SHL. Han startade juniorkarriären i finsla Lukko och gick sedan upp i Liiga första gången 2006/2007.

Engren har hållit sig i öster förutom en sväng till AHL och Milwaukee Admirals, först på lån från finska TPS och därefter en hel säsong med AHL-laget 2011-2012. Nu senast kommer han från Spartak Moskva och enligt klubben har han funnits på listan under en längre tid över potentiella nyförvärv.

– Nu har vi hittat vår kille. Det känns bra, vi har hållit på rätt länge så det känns bra att det är klart, säger Mikael Karlberg i Sportrådet.

– Det har funnits ett överflöd av målvakter. Vi har sagt att vi ska vara noggranna i vårt arbete och nu känner vi att vi har hittat rätt. Vi har velat prata med varje kille och några har vi fått nej av men några har vi också känt att det inte känns rätt. Men den här killen kände vi att det kändes rätt med. Och han var helladdad på att komma hit. Han ser det som en utmaning, fortsätter han.

Henrik Haukeland behöver dock inte känna sig hotad. Tanken med att få in Engren är att få till ett lagarbete på målvaktssidan och en målvakt med erfarenhet från både internationell hockey och finska landslaget.

– Henke har gjort det så bra så vi har höga tankar om honom men han är ung också. Vi ser det som ett team som kommer jobba ihop, säger Karlberg och fortsätter:

– Det är en modern målvakt som varit i KHL något år. Han känner att han vill till Sverige och vi har haft hans namn uppe rätt länge. Vi är nöjda och vi tror det blir kanon.

Förra säsongen hade han en räddningsprocent på 2,81 på de 34 matcher han gjorde för Spartak Moskva. Nu vill han komma till Leksand så snart som möjligt för att komma in i laget.

–Jag ser verkligen fram emot att få komma till Leksand ochfå träffa mina nya lagkamrater. Det blir nya erfarenheter för mig att spela iett nytt land och i en ny liga. Jag har mött en del SHL-lag i min karriär ochvet att lagen håller en hög nivå, säger Engren i ett pressemeddelande från Leksands IF, och fortsätter:

– Jag vet att Leksand är en liten ort som leverför hockeyn 24 timmar om dygnet och att alla är glada över att ha ett lag i SHLigen vilket gör allt ännu roligare att få uppleva. Alla hockeyspelare sökerutmaningar och jag har hittat den perfekta för mig

FAKTA: Atte Engren är född och uppvuxen i Rauma på den finska västkusten där han började spela hockey i klubben Lukko. Under hela sin tid som junior förblev Engren sitt Rauman Lukko trogen innan han som förstaårssenior flyttade de knappa tio milen söderut till Åbo för spel i TPS. Under sin första säsong i TPS blev det endast sex matcher i representationslaget för Engren och under en kortare period var han även utlånad till Kiekko-Vantaa i den finska andraligan. De nästkommande två säsongerna tog han dock över förstaspaden i TPS och stod för mycket bra målvaktsspel som sedermera ledde fram till att Nashville Predators, som draftade Engren 2007, valde att kontraktera honom. Kuriosa i sammanhanget är att han under säsongen 2011-2012 spelade tillsammans med leksandsbekantingarna Juuso Rajala ochJean-Luc Grand-Pierre i TPS. På våren 2012 samt säsongen 2012-2013 prövades vingarna i Nordamerika med Nashvilles farmarlag Milwaukee Admirals som klubbadress där det blev 27 framträdanden totalt. Karriären tog sedan nygamla vägar då det återigen blev spel för TPS under säsongen 2012-2013, en säsong som även kröntes med landslagsspel och en av tre målvaktsplatser i det finska VM-laget som blev fyra i Stockholm och Helsingfors. Det blev dock ingen speltid i VM för Engrens del. Inför säsongen 2013-2014 föll klubbvalet på KHL-laget HC Lev Praha. I landslagssammanhang blev det tre matcher för Engren den säsongen. Sejouren i den Tjeckiska KHL-klubben var slut efter ett år efter att klubben hamnat i ekonomiska problem. Istället signerades ett kontrakt med Atlant Mytishchi inför säsongen 2014-2015 där han kom att vakta målburen i så många som 56 matcher med klubblaget. Det blev också ytterligare sju framträdanden i det finska landslagetsamt en plats i VM-laget där det dock inte blev någon speltid heller denna gång. Den senaste säsongen tillhörde Engren den ryska klubben Spartak Moskvadär han gjorde 34 KHL-matcher.