Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är landstingets nya operationsrobot

/
  • Operationsroboten har ett antal armar med instrument som används vid operationen. Allt styrs av kirurgen som sitter några meter bort vid konsolen.
  • Hampus Nugin är en av de kirurger som är utbildad i att använda roboten.
  • Operationsinstrumenten styrs med hjälp av små handtag.
  • DTs reporter Kristian Åkergren testar på att ligga på operationsbordet.

I slutet på förra året köpte Landstinget Dalarna in en avancerad operationsrobot för 20 miljoner kronor. Nu står den på kirurgkliniken på Falu lasarett och har hittills deltagit i att operera en handfull patienter.
– Den används främst inom urologi, gynekologi och tarmkirurgi, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef på kirurgkliniken.

Annons

I februari genomfördes den första operationen med robotassisterad titthålskirurgi på Falu lasarett. Det beräknas kunna göras mellan 350 och 400 ingrepp per år. Enligt studier finns det flera fördelar med den här avancerade tekniken.

– Patienterna tillfrisknar mycket snabbare vid robotkirurgi jämfört med traditionell öppen kirurgi. Man har mindre ont efter operationen och kommer på benen snabbare, vilket gör att man kan skrivas ut från sjukhuset snabbare. Detta är en mycket bra satsning på avancerad medicinsk teknik som kommer patienterna till godo, säger Tomas Riman, divisionschef kirurgiska specialiteter.

Robotkirurgi innebär inte att roboten utför arbetet på egen hand. Det bygger snarare på att kirurgen via en konsol styr roboten och dess instrument. Handrörelserna i konsolen överförs till instrumentens rörelser. Ett operationsteam finns ständigt närvarande vid patientens sida under hela operationen. Hampus Nugin är en av de kirurger som suttit vid spakarna.

– Det är lite som att spela ett datorspel. Det känns ju annorlunda att vara en bit ifrån patienterna. Man behöver en inlärningsperiod, säger han.

Med robotkirurgi kan läkare vid avancerade ingrepp slippa att öppna upp patientens bukhåla med stora snitt. I stället behövs bara några små öppningar på en till två centimeter. Robotkirurgi kan användas både vid canceroperationer och benign kirurgi.

Tekniken är omkring 15 år gammal och i nuläget finns 35 sådana här robotar i Sverige. Den på Falu lasarett är den enda i Dalarna.

Prislappen låg på cirka 20 miljoner kronor. Väl investerade pengar menar Ulrika Bergvall, trots landstingets redan hårt pressade ekonomi.

– Vi kan inte bromsa utvecklingen, utan vi måste vara med i den. Då måste vi satsa och vi gör det här främst för våra patienter, säger Ulrika Bergvall.

Finns det planer redan nu på att köpa in fler robotar?

– Inte som det ser ut just nu. Vi måste implementera den vi har och utbilda fler team.