Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är häxan som skippar Blåkulla

Caroline Altéus kallar sig för häxa.
Hon kan göra allt från örtsalter till att spå i runstenar och kort, men hon flyger inte till Blåkulla vid påsk.

Caroline Altéus tror att alla människor föds mediala. Hon jobbar med att stärka människors självkänsla och få folk att må bättre. Att kalla sig häxa är något som alltid ger reaktioner.

– Många är skeptiska eller tycker att det är skrattretande, men många är också intresserade. Jag är stolt över att vara häxa och i dagens samhälle får jag vara det i fred, utan att bli bränd på bål, säger Caroline.

– I mitt arbete använder jag mig av energier för att få människor att till exempel bli lugna. Det kan jag göra på olika vis, bland annat har jag en trumma som jag använder för att förmedla olika energier.

Att vara en häxa innebär för Caroline att vara en klok gumma eller medicinkvinna, som försöker göra gott i alla situationer.

– En häxa månar om stort och smått, allt från de allra minsta insekterna till hela stora universum. Häxor har funnits i alla tider och det är inget konstigt med det för mig. Det finns även manliga häxor, de kallar sig ofta trollkarlar, berättar hon.

Som häxa lever Caroline efter årstiderna. Hon följer månens cykler och ljuset. Till exempel är vårdagjämningen, vintersolståndet och sommarsolståndet högtider för häxor, då man samlas i skogen för olika ritualer. Man har ofta en eld vid ritualerna och det är viktigt att ta in de olika elementen.

– Vid högtider har vi olika ritualer eller ceremonier för Moder Jord. Då är vi ute i skogen, helst barfota. Vi formar en cirkel av till exempel häxsalt och försöker skapa positiva energier och har ett enklare altare. Vi kan trumma på trummor eller sjunga och ibland pratar vi om något på ett visst tema. Ofta äter vi något kopplat till det vi firar, vid skördefesten äter vi äpplen, säger Caroline.

– Vid fullmåne får man ny energi. Jag tror att stenar både kan ge positiva energier och hjälpa till att få ut negativa energier ur kroppen. Vid fullmåne lägger jag ut mina stenar i månljuset, så att de laddas med ny energi, berättar Caroline.

För Caroline började häxeriet med ett stort medialt intresse. Hon berättar att hon alltid lockats av spåkvinnor på tivolin och har provat en massa olika inriktningar.

– Jag hittade till slut rätt när jag började med schamantrumma. Schamanism och häxerier går hand i hand och det passade mig perfekt, säger hon.

– Jag sysslar bara med vit magi, jag vill göra saker för det bästa. Svart magi finns, ett exempel på det är att leka anden i glaset, något många unga sysslar med. Det är något som är svårt att hantera och som kan vara väldigt farligt. Jag skulle själv aldrig göra det, säger Caroline.

Som häxa använder Caroline en del magiska föremål. Två av dem är Athame och Trollstaven. Athame är en kniv som man använder när man skördar örter eller för att röra i grytor. Den är inte till för att skada växterna. Trollstaven används för att kanalisera kraft eller energi dit man vill ha den.

Caroline tror att det bor en häxa i vart och vartannat hus. Hon tror att många har det i sig utan att vara medveten om det, och att många genomför ritualer utan att veta varför. Till exempel att spotta över axeln när man ser en svart katt.

– Majbrasan är en annan gammal hednatradition som många nog inte vet varför de firar annat än rent praktiskt, för att bli av med skräp i trädgården.

Påsken är en av flera högtider för häxor. Många samlas inför påsken bara för att det är ett bra tillfälle då man kan träffas och prata.

– Men visst hade det varit roligt om man hade kunnat ta sin kvast och flyga till Blåkulla. Eller om det fanns ett Hogwarts där man lärde sig att få saker att flyga, säger hon och ler.

Fotnot: Schamanism är den "lära" som schamaner i indiankulturer använder sig av. Det är vanligen en medicinman som genom sina övernaturliga gåvor kan umgås med andarna.