Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Gunde tillbaka efter sjukdomen

För första gången blev Gunde skicross en ren tjejaffär i finalen.
Då kunde inte ens upphovsmannen själv göra något åt segrarinnan Michelle Cranning-Hillgren.
– Men det var precis att jag slog honom, säger Michelle efter segern mot Gunde Svan.

Gunde skicross har arrangerats för kommunens tredjeklassare ända sedan 1999. Gårdagens upplaga på Snöå skidstadion var den trettonde i ordningen, eftersom 2004 års upplaga regnade bort.

Precis som vanligt har de olika skolorna runtom i bygden ordnat med skidspår så att eleverna på lediga stunder kunnat köra en runda. Något som möjliggjorts delvis tack vare att Gunde Svan i vinter köpt in 34 skidutrustningar till de olika skolorna – och att även kommunens skidklubbar genom åren har köpt in utrustningar som skolorna disponerat och eleverna fått låna. För varje tillfälle eleverna gjort ett varv runt banan har de fått en liten medalj att klistra fast på ett diplom som Gunde signerade åt dem efter tävlingen i går.

Det som stack ut i årets skicross var den höga andelen tjejer som kom till start i kvalheaten.

– Vi märker på våra serietävlingar att bland nio- och tioåringarna är det flest tjejer och det blev tydligt nu, jag tror aldrig vi haft ett finalheat med bara tjejer tidigare, säger Maud Nilsson, en av eldsjälarna bakom skicrossen.

Finalheatet blev en uppgörelse mellan Olympicaskolans Michelle Cranning-Hillgren och Tilda Ström samt Smedbergsskolans Tuva Hedström.

Michelle vann före Tilda och Tuva – och ställdes mot Gunde Svan i finalen.

Efter att Gunde gjort ett testvarv räknades ett handikapp om 35 sekunder ut, tidsspannet som Michelle skulle få starta före Gunde.

Den dryga halvminuten visade sig vara nog för Michelle som höll sig kall under den 400 meter långa banan, och i mål hade hon ett par meter till godo på Gunde.

– Men det var precis, jag kände hur han närmade sig, säger Michelle Cranning-Hillgren som fixade momentet där åkarna ska träda en rockring över en pinne utan problem.

– Hon var fokuserad hela vägen. Ibland händer det att åkarna blir stressade när de märker att jag är på väg ikapp och missar rockringen, men hon gjorde inga misstag alls och då blir det svårt för mig, säger Gunde Svan.