Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är den ”rödlistade och utrotningshotade långrocken” till Åhls mansdräkt!

Åhls Hembygdsförening har hållit sitt 118:e årsmöte. Det hölls i föreningens ”högkvarter”, Teatern i Insjön, en av de många historiska fastigheter som föreningen genom ideellt arbete vårdar och bevarar som en viktig del i sitt arbete. Föreningen är med sina över 800 medlemmar en av de större hembygdsföreningarna, inte bara i Dalarna utan i landet.

Annons

Årsmötet leddes av Christer Swedhs. Lars-Erik ”Knåpen” Danielsson lämnade styrelsen efter 16 år. Hans idoga arbete med att hålla gamla vandringsleder i skick och skapa nya, spännande stigar till industri- och kulturmiljöer har varit och är ovärderligt. Med Knåpen som färdledare är det många som genom åren fått kunskap om livet kring Åhls gruvor och fäbodar och samtidigt rejäla träningspass.

Ur Junkar Bertils minnesfond utdelades stipendier för arbetet med dokumentation av Knippbodarna och Solberga byar, som representerades på mötet av Iréne Lindgren respektive Gunnel Testad.

I föreningens styrelse ingår efter årsmötet Roger Arvidsson som ordförande och Hans Hellström, Mats Lyck, Mats Bortas, Sara Ström, Olle Bergfors, Inger Werlevik och Lars Mäx (nyvald efter Lars-Erik Danielsson) som ordinarie. Suppleanter är Anders Hollsten, Gunbritt Sundström, Henry Pollack, Nils Berglund, Ola Pettersson och Iréne Wahl (nyval efter Lars Mäx som blev ordinarie ledamot).

Efter mötesförhandlingarna ägnades kvällen åt Åhldräkten. En dräktkommitté har bildats för att upprätthålla och utveckla intresset för sockendräkten. Syftet är både att öka användningen av dräkten och att föra vidare kunnandet om material och tekniker. Kurser i sömnad och bandvävning planeras starta under våren.

Lördag 18 mars kommer en ”köp- och säljdag” att genomföras på teatern i Insjön. Då blir det möjligt att köpa dräkt och dräktdelar och att sälja sådant som krympt till oanvändbarhet för ägaren då det hängt oanvänt på vindar och i förråd.

Som extra krydda visades ett exemplar av den rödlistade och utrotningshotade långrocken till Åhls mansdräkt. Den har skymtat fram i äldre bouppteckningar men inte varit synlig på många år. Nu har en sådan, ursprungligen efter Lars Sundblad på Knippboberget, landat på Vattbergets västsluttning hos Caroline och Olle Bergkvist. Förhoppningsvis kan den bli ”stamfar” för en ny kull av långrockar.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel