Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de stora händelserna i Dalarnas nöjesliv 2015

Ett uppmärksammat avhopp och en festival med utländsk dragningskraft. Nöjesåret 2015 i Dalarna är snart slut. Här listar vi de största händelserna under året.

28 januari:

Filmen "Filip och Fredrik presenterar 'Trevligt folk'" har biopremiär. Berättelsen om det somaliska bandylandslagets väg från Borlänge till VM i Ryssland slår an en ton hos biopubliken och visas även i riksdagen i mars då statsminister Stefan Löfven blir tårögd av vad han ser.

24 april

Dalarnas musikgala Dalecarlia Music Awards arrangerades för andra gången på Galaxen i Borlänge och Karin Park, Sabaton och Shuez blev vinnare i några av de tyngsta kategorierna medan P-Floyd tog hem priset för årets liveupplevelse.

3 juni

En av Sveriges populäraste grupper tappar en medlem när Gustaf Norén överraskande lämnar Borlängebandet Mando Diao. Senare gjorde han ett uppmärksammat framträdande i Filip och Fredriks talkshow "Breaking News". "För mig finns inte Mando Diao!" säger han i programmet.

31 juli

Dalarna fick en ny festival under 2015 då dansmusikfestivalen Into the Valley tog sina första stapplande steg i Dalhalla. Till festivalen kom en publik som kanske inte vanligtvis tagit sig till trakterna, det handlade om unga och i vissa fall utländska besökare som var nyfikna på de spännande artistbokningarna men också den unika miljön.

3 november

Ägarna bakom Rättvik bowling och krog meddelar att de ska öppna ett nytt nöjespalats i Falun hösten 2017. Namnet blir Falun bowling och krog och artister av nationell och internationell klass utlovas till palatset som ska byggas upp på Myntgatan.

15 december

En nystart och omarbetning räckte inte. Musik vid Siljan fick efter att ha arrangerats sedan 1969 kasta in handduken. Under de senare åren har festivalen haft problem med avtagande besökssiffror och dålig ekonomi.

Läs mer:

Galamingel från Trevligt folk-premiären

Vinnarna i Dalecarlia Music Awards 2015

Mando Diao splittras

Into the Valley arrangerades första gången i Dalhalla

Nya nöjespalatset Falun Bowling & Krog skapar 15 heltidstjänster

Musik vid Siljan lägger ned