Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Dalarnas vackraste hus

Gammal är äldst, och äldst är vackrast. Det visar omröstningen av Dalarnas vackraste hus där Vansbro stationshus plockade flest röster.

Annons

Vilket engagemang! Tack för alla vykort, handskrivna brev, mail och digitala röster. Ni hörsammade verkligen uppmaningen att rösta fram Dalarnas vackraste byggnad. Bland de fem nominerade var bara ett hus yngre än 100 år, det visar vilken kärlek som finns till vår äldre bebyggelse.

Allra mest gillar ni Vansbro stationshus, sedan 40 år ett lagskyddat byggnadsminne.

Stationshuset i nyrenässansstil ritades av arkitekt Erik Lallerstedt (nej inte kocken) som utformade samtliga byggnader längs den dåvarande järnvägslinjen mellan Ängelsberg och Vansbro. Han var känd för sin monumentala tegelarkitektur och ritade bland annat studentpalatset och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Stationshuset i Vansbro stod klart 1899. Vid planeringen var övertygelsen att Vansbro skulle bli Dalarnas centrum och ansikte utåt. Byggnaden är uppförd i rött tegel med ljusa, slätputsade detaljer i stenimitation, taket är i svart plåt och fönsterbågar och dörrar har målats i en ljust grön färg.

Ursprungligen inrymdes poststation, gods- och biljettexpedition, flera väntsalar och telefon- och telegrafväxel i entréplan. På övre våningsplanet låg stationsföreståndarens bostad och på vinden fanns ett övernattningsrum för konduktören.

I dag är tiden en annan. Den 10 december 2011 gick sista persontåget mellan Borlänge och Malung och sedan lades persontrafiken ned. Under åren har delar av huset använts som kontorslokaler, i våras fanns förslag om att ge plats åt människor på flykt, men förslaget stötte på patrull och huset som ägs av Vansbro kommun står oanvänt.

Att utse Dalarnas vackraste hus är så klart ingen vetenskaplig undersökning, hur mäter man skönhet? Men jag hoppas att tävlingen skickar en signal till fastighetsägare, politiker och tjänstemän med makt om vikten att vårda och underhålla våra gamla hus - de är högt älskade.

LÄS MER UR VÅR STADSBYGGNADSSERIE:

Här är de nominerade husen.

Ekebjär: "Jag vill se fler framåtblickande byggnader i Dalarna"

Här är stadsbyggnadsdebatten het just nu.

En kritisk granskning av miljonprogrammen.

Annons