Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Dalarnas mest allmänbildade skola

Årets tävling i nutidsorientering är avgjord. Söderbaumska skolan i Falun kammade hem länssegern i hela tre kategorier: Bästa skola, bästa klass och bästa elev.

Annons

På gården utan för Söderbaumska skolan samlas eleverna i årskurs sju till nio för att få beskedet. Applåder och busvisslingar utbryter. De är bäst i länet på allmänbildnig. Men det är inte första gången. Söderbaumska firar för tredje året i rad.

– Det är ingen tillfällighet. Vi jobbar mycket med nyheter och tycker att det är viktigt att väva in det i undervisningen, säger Caroline Wenedikter, so- och svensklärare.

Alicia Alexandersson och Hugo Erkelius går i den vinnande niondeklassen på Söderbaumska skolan.

Hur känns segern?

– Det är askul, det är så roligt att känna sig bra, säger de båda två.

Varför deras skola är så bra i nutidsorientering tror de handlar om att de har bra koll och att de pratar mycket i skolan om vad som händer i världen.

Ska ni fira?

– Ja, vi ska äta tårta nu. Sedan får vi fira både klassen och Olof, länets bästa elev, ordentligt, säger Alicia Alexandersson.

Det är för andra gången som Olof Persson får ta emot priset av Drottning Silvia på Nobeldagen. Resultatet var oväntat.

– Jag tyckte att det gick ganska bra men jag trodde inte att jag skulle vinna i år igen, så det är kul.

För att bli bra på nutidsorientering måste man ha som mål att läsa lite varje dag och snappa upp någonting i tidningen eller på nätet, tror Olof Persson.

Mats Rylander är so-lärare i årskurs nio. Han tycker att nyhetskoll är viktigt.

– Det gör att man kan delta i samtal, inte bara i klassrummet utan vid hemma vid köksbordet med. Jag vill få eleverna att resonera kring det de läser. Jag brukar fråga om någon har läst eller hört någonting som de vill berätta, sedan diskuterar vi det.

.