Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Dalarnas julshower

Julen är här nu. I alla fall drar säsongen för alla julgalor och -shower i gång på allvar den här helgen. Den stora julgalan har sin turnépremiär på Lugnet i kväll och fortsätter i morgon och Midvinterblot på Tomteland sparkar också i gång i kväll. Vi har listan på årets julshower i Dalarna.

Annons

Julen är en viktig födkrok för många av Sveriges artister. Årets julsäsong bjuder på en uppsjö av shower och konserter. Men i branschen varnar man för att marknaden kan vara mättad.

Loreen, Sanna Nielsen, Sonja Aldén, Magnus Carlsson, Christer Sjögren och Louise Hoffsten. Andas och fortsätt rabbla. Årets julsäsong är till bredden fylld av konserter, shower, galor och turnéer. För många artister är julen en viktig inkomstkälla. Men när utbudet av julkonserter växer hårdnar konkurrensen om publiken.

– Redan för några år sedan märkte man att artister som kanske har passerat bäst före-datum insåg att de kunde göra julshower och dra publik. Plötsligt är julen full av artister som gör julshower. Det är överetablerat, säger Magnus Stråberg, en veteran i branschen som arbetar med artister som Christer Sjögren och Magnus Carlsson.

Nyligen meddelade Måns Zelmerlöw att han tvingats ställa in sin julturné "Christmas with friends". Sångaren som är känd från "Allsång på Skansen" skulle ha gjort 22 konserter tillsammans med Hanna Lindblad, Hannah Holgersson och Anna Nilsson men konserterna lyckades inte locka tillräckligt stor publik.

Företagskunder är viktiga för de flesta av de stora julshowerna, men för att fylla lokalerna säljs även biljetter till privatpersoner. Årets jätte i sammanhanget är Julgalan som anordnas i fem svenska städer. Premiären är på Lugnet i Falun och i Stockholm hålls den i den nybyggda nationalarenan för fotboll - hela fem kvällar.

För att fylla arenan lockar arrangörerna med biljetter till halva priset.

(TT Spektra)