Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Dalarnas fotomodeller

/
  • Isabella Skoglund finns med bland agenturen Mikas och hoppas på fler modelljobb. Agenturen har sagt till henne att hon är väldigt ung och att det kanske är därför hon inte har fått så många jobb.
  • Sacha Bredahl vann en modelltävling som 16-åring.
  • Efter några motgångar är 17-åriga Alicia Jansson Holmer nu redo för större agenturer och visningar, hon är en it-girl.
  • Modellbranschen har format Lovisa mycket, i början var hon en osäker tjej och följde med strömmen men nu är hon otroligt självständig.

Borlänge är en stad som inte bara producerar musiktalanger. Här föds även fotomodeller.Möt Borlängetjejerna som varit med i värlskända modetidningar, bott i Paris och blivit upptäckt på Peace & Love-festivalen.

Annons

För fyra år sedan vann Lovisa Hååg en modelltävling. Nu är hon mer självsäker, gör omkring fem till sju castings om dagen och har gjort en reklamfilm för Chanel.

– Som blond modell finns det mest jobb utanför Sverige och det är kul, för jag älskar att resa och upptäcka nya platser, säger Lovisa.

För fyra år sedan skickade Lovisa Hååg in ett bidrag till Loreals och modellagenturen Mikas modelltävling. Efter halva tävlingen ville de skriva kontrakt oavsett om hon vann eller inte. Några veckor senare kammade hon hem vinsten i tävlingen.

– Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna tävlingen för det fanns många fina tjejer.

Lovisa har nu arbetat i Milano och Paris, jobbat för klädmärket Dagmar och gått en visning för Agnes B, som är lite av en legend i Paris.

– Jag jobbade först tre månader i Milano, det var en grå stad och jag blev lite matt på modellandet. Det var inte som man tänkt sig, så jag tog ett break. Sen kom jag Frankrike och blev helt förälskad! Franskan är svår att förstå så vi använder mycket kroppsspråk, men de uppskattar att man försöker, säger Lovisa och tillägger att det ultimata hade varit att flytta huset i Bergslagsbyn till Paris så hon kunde ha nära till familjen.

I framtiden vill Lovisa ha ett seriöst jobb, bli businesstjej.

– Man har ett bäst-före-datum i den här branschen, speciellt som tjej. Det är ett jobb baserat på utseendet och man måste alltid vara på topp. Det är ingen säker bransch för agenturen kan ringa i morgon och berätta hur dagen är planerad och jag som är ett kontrollfreak vill kunna planera.

– Det händer inte så ofta att man kan stanna upp och njuta för branschen är hård och det är ett slitigt jobb med högt tempo men också lång väntan, säger Lovisa.

– Men det hade varit coolt att pryda Vogue´s framsida och gå för Victoria’s Secret, drömmer Lovisa.

Isabella Skoglund blev upptäckt av Mikas, en av Sveriges största modellagenturer, på Peace & Love-festivalen i somras.

– Det var kul att de såg mig. Jag fick göra en intresseansökan, sedan åkte jag till Stockholm och tog bilder till en portfolio.

När Isabella satt på tåget till Stockholm för att ta portfoliobilderna var hon nervös. Hennes mentor, som upptäckt henne, lugnade hennes nerver. Efter fotograferingen fick hon lite tips.

– Jag skulle träna mer på att gå i högklackade skor, berättar Isabella.

Isabella har inget kontrakt med Mikas, men hon finns med på deras hemsida för modeller.

Isabellas första jobb var för tidningen Noll-två som Ryan Garrison plåtade. New York eller Paris är Isabellas drömstäder att gå visningar i och hon säger att det skulle vara kul att gå visningar för de större modehusen.

Isabella säger att hon skulle vilja kämpa för att få en framgångsrik karriär.

– Men det är mycket konkurrens. Det finns så många snygga människor.

Alicia Jansson Holmer blev upptäckt i en frisersalong när hon gick i nian.

– Frisören sa att jag hade fint hår och frågade om jag ville vara hårmodell.

Hon skickade sedan in bilder till olika agenturer, men det blev nej efter nej. Till slut fick hon kontakt med en mindre agentur.

– Jag plåtades av Bingo Rimér och gick en visning för Goldwell, men jag fick inget kontrakt och agenturen kändes oseriös, berättar hon.

Alicia gick en visning för agenturen So fashion, So Aysha på Stockholm fashion week 2011. Efter visningen blev det inte så många fler modelljobb och hon hade ingen kontakt med någon agentur. Men när Aysha startade en ny agentur, RareModels, ville de ha Alicia som en It-girl. Det är en toppmodell för agenturen som enligt Aysha är redo för större agenturer och större visningar. Alicia skrev kontraktet i somras.

Alicia har sedan gått visningar för modeskaparna Stephen Arthur och Joe Yves Asmar och varit på omslaget för Noll-två. Hon har även blivit fotograferad med Jonas Hallberg, känd från Top Model Sverige, för en online-tidning.

Alicia har inte märkt någon förändring i skolan efter modelljobben.

– Alla tycker det är kul att se mig i målarkläder och sedan fixad för plåtning.

Alicia anser att det roligaste med att vara modell är att bli fotad:

– Det är kul att se bilder och gå visningar är en adrenalinkick, säger hon.

Sacha Bredahl anmälde sig till modelltävlingen Super model of the world när hon var 16 år.

I den första deltävlingen kom hon på tredje plats, men i finalen vann hon. Efter det har hon gått omkring 100 modevisningar och varit med i världskända modetidningar.

Sacha Bredahl kastades in i modellvärlden som 16-åring då hon vann tävlingen Super model of the World.

– Jag anmälde mig bara för att det skulle vara kul, det är ju alla flickors dröm att antingen bli modell eller prinsessa, och att bli modell kändes lite enklare, säger Sacha och skrattar.

Sedan hon kommit in i branschen har hon rest omkring mycket i världen och gått modevisningar eller varit med på fotograferingar.

Sacha har bland annat varit med i både tyska Vouge och i Vanity Fair, som är väldigt kända modetidningar.

– Det var ett konstant resande när jag sysslade med modellandet som mest, berättar hon.

– Det roligaste jag gjort var en av de första vändorna jag åkte till Tokyo. Där är stilen väldigt speciell och jag träffade så mycket roligt folk.

Nu har hon tagit en paus från modellandet och har inget speciellt drömyrke.

– Jag hoppas mest på att trivas med de jag arbetar med och ha så mycket kul som möjligt, säger hon.

Annons