Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bilden som "förnedrar" bussbolaget Nobina

Nobina ger igen för gamla oförrätter genom att överklaga Dalatrafiks bussupphandling.
Det bedömer en branschkälla.
En bild från i somras gjorde inte relationerna bättre mellan parterna.

Nobinas koncernledning är inte primärt är intresserad av att få ett trafikavtal utan att ge igen för gammal ost. Genom att överklaga Dalatrafiks stora upphandling ger man signalen till busssverige att sköta upphandlingarna bättre.

Nu har bussbranschen ögonen på Dalarna, till och med kvällspressen har intresserat sig för upphandlingen där resultatet kan bli att Dalarna står utan fungerande kollektivtrafik från halvårsskiftet.


Branschkällan säger att Nobina i flera år tid haft dåliga relationer till Dalatrafik.

Då trafiken startade 2006 var det kaos och protester. Dalatrafiks dåvarande VD Christer Silfverin gav hela skulden till dåvarande Swebus att de hade räknat fel på antal bussar och förare. Ständiga böter på flera miljoner för Swebus/Nobina har svidit och det är inte glömt.

Bussentreprenören har under årens gång föreslagit trafikförändringar i syfte att effektivisera trafiken men Dalatrafiks dåvarade trafikchef har kategoriskt sagt nej och det är inte glömt.

Efter sommarens öppna bråk mellan Region Dalarnas chef Göran Carlsson och Nobina, efter att Nobina försökt påverka upphandlingen som de hoppat av från så kulminerade det i en presskonferens.

Där höll Dalatrafiks vd Claes Annerstedt och Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson lite demonstrativt för Nobinas företagsnamn på en buss där texten lyder "Dalatrafik i samarbete med":

"Sambus och Arriva", hade man gett uppdraget till och tillkännagett vid presskonferensen på Dalatrafiks huvudkontor i Borlänge

– Fotot i DT, Nobina ser det som att de har blivit förnedrade och försvagade; säger källan.

– Nu måste bolaget ta kommandot och eftersom de inte får trafikuppdraget så visar de vem som bestämmer genom att överklaga och vinna.

Läs även: Region Dalarnas ordförande: "Vi är helt lamslagna"