Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bästa pizzan med lokala råvaror

Skördefestens pizzatävling är avgjord.
Det vinnande bidraget har namnet Dalagård och kommer från Stora Skedvi.

I helgen är det dags för tredje upplagan av Skördefest i södra Dalarna. Och för andra gången arrangeras en tävling bland pizzeriorna i kommunerna Säter, Hedemora och Avesta. Det gäller att skapa den bästa pizzan med lokala råvaror.

– Vi ville ha Forsa gård med, berättar Nevzat Gümüs på Stora Skedvi restaurang och pizzeria.

KRAV-grisproducenten finns bara ett par stenkast från restaurangen och vinnarpizzan är toppad med gårdens Solvarborökta kotelttrad.

Den innehåller även fetaost från Stora Lunåns gårdsmejeri, biff från Pollaksgården och den tillhörande bearnaissesåsen är gjord på ägg från Catarinas sprätthönseri.

Juryn som gått efter kriterierna utseende, doft och smak har lovordat den fina sältan i pizzan.

Nevzat Gümüs tävlade även förra året med pizzan Ebba Grön som hade mögelost från Lunån.

– Jag tycker osten därifrån är fin. I år använder vi kotlettrad från Forsa gård för jag ville ha en lite rökigare smak, berättar han.

Förutom Bästa Skördefestpizzan utses en vinnarpizza i varje kommun som säljs under de dagar som Skördefesten pågår. Men fjolårets Sätervinnare Ebba Grön blev så populär att den finns kvar fortfarande. Trots att råvarupriserna gör den i särklass dyrast på menyn.

– Det kommer folk från Hedemora, Säter och till och med från Falun och köper den, berättar Nevzat Gümüs.

I Hedemora bakas den lokala Skördefestpizzan av Centrum pizzeria som drivs av familjen Yazbek. Anrättningen innehåller Gustafskorv, kantareller, tomater och ett knäckt ägg – samtliga ingredienser från södra Dalarna. Pizzan har döpts till Dalahäst.

– Vi försöker köpa lokalproducerat när det finns, säger Dani och berättar att ambitionen har varit att göra en pizza med Dalarnas smaker.

I Avesta utsågs Skogsbo de Luxe på Skogsbo pizzeria till bästa lokala Skördefestpizza. Skördefesten i södra Dalarna pågår mellan den 7-9 september.