Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets rättvikare

Thomas Jacobs har, under lång tid, gjort ett kanonjobb för att Rättvik ska få Sveriges första geopark.
Nu belönas Thomas för slitet – med den prestigefyllda utmärkelsen årets Guldbryggan.
– Det känns helt fantastiskt. Otroligt roligt, säger han.

Thomas Jacobs trodda aldrig att han själv – trots att han genom åren gjort sig känd för sitt brinnande intresse för det spektakulära meteoritnedslaget som skapade Siljansringen för miljontals års sedan – skulle ha en chans att få Guldbryggan och bli årets rättviksbo.

Speciellt som konkurrensen i år var stenhård med, bland andra, alpina världsstjärnan Anna Swenn-Larsson som en av kandidaterna.

– När priset skulle delas ut var jag mest beredd att applådera åt någon annan, säger Thomas Jacobs.

– Men det är klart att jag blev väldigt glad. Det är fantastiskt roligt att få en sådan här uppskattning för sitt arbete.

Juryns motivering för utmärkelsen – som varje år delas ut till en rättvikare som gjort något alldeles speciellt för Rättvik – är "ett fantastiskt engagemang i projektet Meteorum som förhoppningsvis kommer att leda till Sveriges första geopark".

För Thomas Jacobs kan den Meteorumresa som nyligen avlutades, den 31 januari, i och med att projektet löpte ut, sägas ha startats redan på 1990-talet – helt ideellt.

– Mellan 1986 och 1991 jobbade jag i Kullsbergs kalkbruk. Efter att bruket hade lagts ner började jag 1995 att forska om kalkbrukets historia, berättar Thomas Jacobs.

När hjulet då väl satts i rullning gick senare den ena kuggen i den andra tills att Thomas från augusti 2011 fram till slutet av januari i år på heltid jobbade med Meteorum som projektledare.

I dag är Thomas tillbaka i sitt ordinarie arbetet som undersköterska på Enådal och meteoritnedslaget har åter blivit något av en ideell hobby.

– På min fritid jobbar jag nu oavlönat med att avsluta det här. Jag har ett första utkast klart för en projektrapport som ska lämnas in. Dessutom har en vetenskaplig/geologisk beskrivning tagit fram under projektet som nu är i stort sett klar, säger Thomas Jacobs.

– Man kan säga att jag själv nu, en kort tid till, jobbar gratis åt kommunen.

Att projektet är över känner sig Thomas lite kluven inför; det är tråkigt att inte få vara med och föra arbetet för en geopark ända in i mål, men samtidigt skönt att slippa ensamjobbet och att vara tillbaka i arbetsgemenskapen på Enådal.

– Det känns inte idealiskt att göra jobbet klart på min fritid, men det är samtidigt kul att vara tillbaka i vården där vi jobbar som ett team, summerar Thomas Jacobs och konstaterar:

– Det känns också bra att så många är glada, och tycker att det är roligt, att just jag har fått priset.