Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets nötköttsföretagare

Utmärkelsen "Årets nötköttsföretagare 2016" går till Sven Blomberg, Anki Blomberg och Alfred Blomberg i Furudal och delas ut av LRF Dalarna.

LRF Dalarnas motivering lyder: ”Sven, Anki och Alfred Blomberg har varit aktiva för att bevara fjällkorasen. Idag säljer de ekologiskt kött av högsta kvalité. Genom sitt arbete visar de att allt är möjligt om man tror på sin idé, och att det går att få lönsamhet i verksamheten.”

– Att få dela ut det här priset är det roligaste på hela året, tycker jag som LRF Dalarnas ordförande, säger Martin Moraeus samtidigt som han delar ut priset till familjen.

Familjen Blomberg har sin verksamhet i Sunnanhed utanför Furudal i Rättviks kommun. De har 75 fjällkor har deltagit i ett arrangemang som heter Exceptionell råvara.

Det är något som arrangeras i Stockholm och som är grundat av Fällmans kött, Servera, LRF och Svenskt kött. Det är olika bönder från hela landet som deltar, sen är det kockar på plats som bedömer köttets kvalité mellan 1-40. Det kött som får över 35 på skalan räknas som ”exceptionell råvara”.

– En ko vi skickade fick 36,47 på skalan och blev därmed exceptionell råvara. Det började med att pappas fru blev sur för att vi fick så dåligt betalt av Scan. Då sålde vi en till Fällmans och sen ramlade vi in på det här arrangemanget, berättar Alfred Blomberg.