Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är årets lucia

Det har varit ett bra år för Prop Dylan, alias Per Norén från Borlänge. Han har gjort ungefär 40 livespelningar, bland annat på Hultsfredsfestivalen, i Schweiz, Finland, Österrike och Litauen. Under hösten har hans låt Go get it kunnat höras i biljätten Peugeots reklam och han är nominerad till Rockbjörnens speciella Myspace-pris.

- Hårt jobb lönar sig. Jag har försökt komma ut och spela så mycket som möjligt. Det är stor skillnad att sprida sitt namn live än att folk bara går in på en myspace-adress, säger Prop Dylan.

Hur kommer det sig att Peugeot ville ha din låt?

- Det började med att jag spelade på Hultsfred och de är en av sponsorerna där. De hittade min låt och hörde av sig och ville ha med den. Jag har fått mycket respons från icke-hiphopfans, som tycker att den är annorlunda.

Prop Dylan tillhör veteranerna i Sverige och började sin bana för mer än tio år sedan. Då började han göra hiphop tillsammans med sina kusiner Carl och Victor, som sedan hoppade över till popmusiken och bildade Sugarplum fairy.

- Men jag fortsatte med hiphopen. Men jag lyssnar inte så mycket på andra hiphopartister. Det blir mer soul och jazz. Den gyllene eran inom genren var på 90-talet, åtminstone textmässigt. Det handlade om att kunna formulera teman och budskap på komplexa sätt. I dag ska både texter och beats vara så simpla som möjligt.

Varför tog du namnet Prop Dylan?

- Kommer man från en rockstad och håller på med hiphop så tyckte jag det var ett bra sätt att reta folk att använda Dylan - och det har fungerat. Det är lätt att komma ihåg också.

Hiphop som inte kommer från storstäderna har svårt att göra sig hörd i Sverige, menar Prop Dylan. När akter som Looptroop började komma fram så skrev hela Stockholmseliten en disslåt om lantisarna. Det är en mentalitet som enligt Prop Dylan sitter i fortfarande.

- De gamla artisterna vägrar släppa taget, det blir som en inre krets. För mig är det som en morot, det ger motivation. Min största fanbase finns inte i Stockholm heller, utan ute i landet och utomlands. När jag spelade i Österrike var det tusen personer i publiken och jag var den enda akten.

Promoe från just Looptroop gästar dessutom Prop Dylan på spåret Top of the top från kommande skivan.

Annars tycker Prop Dylan att svensk hiphop inte är mycket att hänga i julgranen.

- Det känns som om man måste blanda in någon annan genre för att den ska slå kommersiellt. Looptroop är undantaget, men skivbolagen vågar oftast inte satsa på renodlad hiphop.

Tidigt nästa år planerar han att släppa sitt andra album. Det är inspelat och klart och var tänkt att komma redan i september, men diskussioner pågår fortfarande med olika bolag.

- Jag tycker att den är mindre platt än förra skivan. Den är mer varierad och går mot ett soulaktigt håll. Det är en hel rad olika producenter och sångerskor med.

Masta Ace, legend från USA, Promoe, reggaeartisten Carabinghi och sångerskan Remedy är några av de som är bidrar.

- Låten som Masta Ace är med på är ganska annorlunda. Han spelade in sina saker i New York och skickade hit dem. Det blev jävligt bra.

Trots att hemmamarknaden är en smula trögjobbad så ser framtiden alltså ganska ljus ut för Prop Dylan. Förutom musiken planerar han också att starta ett projekt mot våld.

- Men det verkar som om många inte tar hiphop på allvar. Vi är några som har sökt pengar för att dra igång en stoppa våldet-rörelse och jag har varit i kontakt med hiphopstjärnan KRS-One från USA, som är villig att komma hit för att uppträda och föreläsa. Många av de ungdomar som har problem lyssnar på hiphop och kan man infiltrera dem så kan man nå ut. Jag kontaktade kommunen i våras, men jag har inte ens fått ett svar. Man blir mörkrädd.

Fakta: Prop Dylan

Namn: Per Norén

Ålder: 25 år

Bor: Borlänge

Även medlem i Ragin Goblins

Diskografi: A Garbage Pail Kid (2007), samt medverkan på ett antal samlingsskivor och mixtapes

Kuriosa: Kusin med bröderna Norén i Mando Diao och Sugarplum Fairy.

Hemsidor: www.myspace.com/propdylan1, www.propdylan.com

Här kan du se Prop Dylan framöver: 20/12 på Cozmoz i Borlänge, 26/12 på Magasinet i Falun.

Anders Gustafsson anders.gustafsson@dt.se