Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har amstaffen blivit tonåring?

Fråga: Vi har en amstaff som precis fyllt ett år.. Han har varit underbar hela tiden med oss och barnen 7,10 och 12 år. Men nu har han plötsligt börjat morra åt barnen när dom klappar honom, och även till mig och min man när det handlar om mat! Vi fick höra att det kan vara tonåringen som har kommit!

När han sitter med barnen i soffan ser man att han blir osäker och har öronen slickade bakåt, stel hållning och skakar lite, men på sin vakt! Sedan vissa gånger går det utmärkt att sova med barnen i soffan.

När vi går ut så litar jag inte på honom längre då han börjat morra åt okända/kända personer. Han vaktar hela tiden! Vi går varje dag i skogen och han kan gå lös där. Vi är ute med honom ett par timmar varje dag så han får motion. Tror att han blir extra vaktig när det är mörkt ute.

Vi tar tag i honom när han morrar åt oss och barnen och tittar honom i ögonen och säger konsekvent NEJ! Vad ska vi göra? Kan vi göra honom värre? Ska barnen ignorera honom ett tag framöver? Är rädd att han ska fastna i det här! Han va så otroligt kärleksfull innan och han älskade barn och vuxna!!

Snälla hjälp oss!!

Mvh Nina

Svar:  Ja visst är han tonåring. Men är det inte så att han kan sköta sig när han sitter till exempel i soffan, ja då finns det ingen anledning till att få sitta kvar heller. Ner med honom! Försök förklara för barnen att de kanske inte kan göra som de gjort tidigare, då han kan uppleva det som hot. Ignorera kan vara ett bra alternativ.

Tänk på att när ni tar i honom och stirrar honom i ögonen så kan han nu ta det som en utmaning. Ni börjar helt plötsligt att bråka/slåss om saker och ting (mat). När han morrar åt folk, försök att undvika bråk ni skäller bara med honom. Prata berömmande med honom när han gör rätt istället. Då blir det mycket positivare och han kommer ihåg det istället.

Men glöm för den skull inte bort att de vanliga reglerna, som redan finns, gäller fortfarande. Perioden går över men mycket kan hända. Han har tidigare sett saker, men nu upptäcker han dem helt plötsligt och mycket kan bli till "spöken". Samtidigt som hösten är här med allt som händer med form och dofter.

Det går över men sedan kommer det en till period, oftast den värsta, vid cirka
17-18 månaders ålder, beroende på lite hur de ligger till i sin utveckling. Den kan hålla på i cirka fyra månader. Se till att inte bråka för mycket med hunden då, utan var som vanligt, vänlig men bestämd. Rätt som det är så kan de allt igen som de oftast glömmer i dessa perioder.

Lycka till.
//Inger