Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanvargen har jagats av skotrar

/
  • Här vid bron över Västerdalälven vid Fulunäs återfanns det avskurna sändarhalsbandet.

Hanvargen i Sälen har förföljts av skotrar och troligen avlivats.

Annons

Det är ännu inte helt fastställt om den märkta varghannen blev skjuten eller ihjälkörd av snöskotrar. Vargens sändarband återfanns på isen vid bron över Västerdalälven vid Fulunäs, norr om Sälen.
Miljöåklagare Åse Schoultz från Östersund bekräftar att den varghanne som före jul flyttades från Idre, tillsammans med en genetiskt värdefull tik, är död. Halsbandet med sändaren återfanns avskuret på isen vid bron i Fulunäs.
– Jag vill inte kommentera om vi i nuläget har funnit vargkroppen eller ej, säger Åse Schoultz, men lovar att lämna nya upplysningar under fredagen.

Miljöåklagaren vill inte heller kommentera hur vargen avlivades, men bekräftar att det säkrats spår som visar att vargen jagats av flera snöskotrar.
– Då det är en varg så handlar det om grovt jaktbrott och då jakten uppenbarligen varit rå och motorfordon använts blir det än allvarligare. Det handlar då även om djurplågeri, säger Åse Schoultz.
Polisen har säkrat spår från snöskotrar vid Morhän strax söder om Morans fäbod öster om Sälens by.

Polisen uppger att det kom in ett tips om att halsbandet fanns på isen vid bron i Fulunäs och hämtade in halsbandet.
De signaler som halsbandet sänt har med största sannolikhet bidragit till att förloppet kunnat rekonstruerats och platsen för jakten säkerställas, liksom att halsbandet som återfanns på isen vid bron.
– Vid brott brukar det alltid begås ett misstag, säger Åse Schoultz, om att halsbandet återfanns på isen.

Polisen söker nu iakttagelser runt bron vid Fulunäs på söndagskvällen från åttatiden samt vid Mornäs fäbodar och Morhön under söndagseftermiddagen från klockan 15.00.
– Det kan handla om bilar som setts parkerade eller skotersläp eller mötande bilar, säger Åse Schoultz.

Annons